El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesgorini
Articles
Comentaris

Amb tota seguretat, els anuncis que Fomento va inserir ahir a diversos diaris barcelonins representen uns dels diners mĂ©s malgastats d’aquest estiu. Si Ă©s que hi va haver algĂş que es va sentir atret pel missatge publicitari, devia renunciar a llegir-lo ben aviat, avorrit. Si encara va quedar algĂş altre amb ganes d’empassar-se’l sencer, devia concloure amb un: “au, va, sempre Ă©s el mateix!” Els anuncis a la premsa precedien, sense dir-ho, la visita del ministre Blanco que venia per presentar el Plan de infrestructuras ferroviarias de Rodalies de Barcelona.

Pel que fa a la presentaciĂł de plans ferroviaris, pot venir un ministre o un altre que les coses, si fa o no fa, van sempre d’una manera semblant. S’enumera una llarga llista d’inversions i s’acaba dient que ara com mai, l’Estat inverteix a casa nostra. De les propostes que es van fer ahir no n’hi ha cap que no s’hagi esbombat una bona colla de vegades en els darrers vint anys. Alguns d’aquests projectes van ballant: ara es presenten com un metro que farĂ  la Generalitat, adĂ©s com un ferrocarril que construirĂ  Fomento. D’altres compten amb l’oposiciĂł formal i explĂ­cita dels agents del territori, com Ă©s el cas de l’ampliaciĂł de capacitat de la lĂ­nia de ferrocarril a la costa del Maresme. En canvi, els accessos a Barcelona, l’autèntic punt feble del sistema, no han rebut cap atenciĂł. L’anunci d’una millora en aquest aspecte sĂ­ que hauria estat una agradable novetat.

La poca credibilitat dels promotors de la notĂ­cia s’ha traduĂŻt en l’escassa atenciĂł que li han dedicat els mitjans de comunicaciĂł. El mĂ­nim reflex mediĂ tic de la presentaciĂł d’un Plan que tĂ© objectius tan altruistes com “contribuir a la sostenibilidad del entorno y a mejorar la calidad de vida,” mostra la reacciĂł dels informadors davant d’un bou que es volia fer passar per bèstia grossa.

Â