El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesgorini
Articles
Comentaris

Avui hi ha hagut, al Pati de les Àligues, una protesta d’estudiants. S’han queixat, i n’eren molts, de la manca de places d’aparcament al Campus Barri Vell, que acull les Facultats de Lletres, d’Educació i Psicologia i de Turisme de la Universitat de Girona. El Pati de les Àligues és al cor del Rectorat.

És cert que resulta dificilíssim trobar un forat en què deixar el cotxe. Fins i tot, costa trobar-lo per deixar una moto. La situació era preocupant i s’ha tornat insostenible amb la inauguració de la Facultat d’Educació i Psicologia, que ha afegit dues mil persones més al Campus, si se sumen els docents i els estudiants. Però el que hauria de preocupar és que els joves s’hagin manifestat en favor del vehicle privat i no ho hagin fet per demanar un transport públic de qualitat. No demanaven alternatives, només volien una plaça per aparcar.

Girona i la provĂ­ncia pateixen importants dèficits de transport pĂşblic. MĂ©s o menys, en la mateixa mesura que Lleida o Tarragona. Disposa, com les altres, de suficients infraestructures viĂ ries que, gairebĂ© segur, es podrien aprofitar millor. El ferrocarril n’Ă©s la mostra. La UdG posa el seu gra de sorra per facilitar la mobilitat de la comunitat universitĂ ria. Per exemple, hi ha el web de la UdG Mobilitat a la carta que proporciona eines per estimular l’ús del transport pĂşblic.

Tanmateix, els crits dels estudiants que demanaven la dimissiĂł de la rectora perquè no podien aparcar m’ha fet adonar que els temps han canviat. Quan estudiava a la Universitat de Barcelona havia d’agafar el tren a les 5.40 del matĂ­ per assistir a la classe de les 8. De casa a l’estaciĂł hi havia un tros, i de la parada del metro a la Facultat, un altre de ben bo. Pel mig encara havĂ­em de caminar des de l’estaciĂł de CercanĂ­as fins a Drassanes, un dia i un altre durant cinc anys. Quan els trens no anaven bĂ© fèiem alguns escarafalls, protestĂ vem al davant del comboi, a peu de via. Recordo un dia en què li vam prendre la gorra al revisor… Fa vint i cinc anys les queixes al rectorat les guardĂ vem per unes altres coses. No dic que fossin coses extraordinĂ ries, però queixar-nos per una plaça d’aparcament, per una fotesa com aquesta, no.