El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesgorini
Articles
Comentaris

No em perdia cap capítol de Lou Grant. Algú els recorda? Vaig empassar-me la sèrie sense mastegar. Tenia quinze anys i em va fer creure que, el de periodista, devia ser un ofici millor que el de conduir trens. Hi havia un detall, però, que recordo amb molta exactitud: a la redacció, al damunt d’un prestatge, hi havia una emissora que sintonitzava la freqüència de la policia. Sovint, la comunicació entre policies revelava informacions privilegiades que provocaven la sortida de Joe Rossi o de Billie Newman a la cacera de la notícia, acompanyats de Dennis, el fotògraf.

Les peripècies dels periodistes del Los Angeles Tribune ensenyaven que era molt important tenir cura de les fonts d’informació. Si no tens fonts pots dedicar-te, per exemple, a fer excursions com les que fa aquest bloc. És per aquest motiu que quan vaig saber que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques posava en funcionament un web, que “s’emmarca en el compromís de la Generalitat de Catalunya i Renfe per millorar la qualitat del servei de Rodalies de Catalunya incidint en la incorporació de noves eines d’informació i atenció al client,†ho feia perquè disposava de fonts.

Vaig imaginar que en algun despatx del DPTOP hi havia un prestatge i, al seu damunt, una emissora que vomitava les converses dels maquinistes a través del tren-terra. Potser hi havia un personal amatent, i telèfons per recollir les informacions de primera mà que els facilitaven els viatgers. A la fi, veia una mena de Lou Grant trucant a Renfe i Adif, demanant-los explicacions, exigint, en nom dels lectors, vull dir dels viatgers, explicacions, terminis, solucions.

Tanmateix, les primeres incidències, la de dissabte al matí a la línia del Maresme i la d’ahir, prop de la Granada del Penedès, m’han fet veure que el guió de la sèrie que escenifiquen Adif, Renfe i la Generalitat no està gaire ben travat. Cap dels detalls de la ficció s’ha convertit en realitat. No hi ha fonts confidencials. Hi ha, tan sols, una corretja de transmissió que va des dels gabinets de comunicació d’Adif i Renfe al portal que ha creat el DPTOP. Aquí no hi ha emissora al prestatge, ni cap Joe ni cap Billie. No hi veig tampoc Lou Grant.