Vigileu amb els missatges directes que rebeu al vostre compte de Twitter

Si un amic o amiga us ha convidat via Twitter a formar part de la seva “Mafia family”, no cliqueu a l’enllaç i esborreu el missatge immediatament

Heu rebut d’un conegut aquest missatge directe (DM, en les seves sigles en anglès) a través de Twitter?
(Recordeu que els missatges directes no es publiquen al mur del nostre compte, sinó que només els podem veure des de l’apartat “Missatges”):

  • Hey, I just added you to my Mafia family. You should accept my invitation! 🙂 Click here: http://t.co/7AAPn4h

Si la resposta és afirmativa, esperem ser-hi a temps quan diem: NO cliqueu a l’enllaç!

A molts us sonarà el nom de Mafia Wars, un joc molt popular en xarxes socials com Facebook o Twitter. Doncs bé, un grup de gent va voler fer-ne un d’alternatiu i van crear Mobster World. No se sap ben bé amb quina finalitat (si per aconseguir més adeptes al joc o per crear llistes d’usuaris de Twitter per després llençar correu brossa), però ara la gent de Mobster World està fent servir una tàctica d’enginyeria social de la qual us volem alertar des de CESICAT. I és que, si nosaltres rebem el missatge directe a dalt descrit i cliquem als diversos enllaços als quals ens condueix, estem donant el nostre consentiment perquè Mobster World reenviï el mateix missatge tant a la gent que ens segueix com als coneguts que seguim nosaltres a Twitter.

Un missatge molt amagat

A la pantalla on nosaltres estem donant el nostre permís (negra, molt fosca, amb un botó de color vermell que ens anima a clicar-hi a sobre per “començar a jugar”), només hi ha un petit text al peu de la pàgina on s’hi pot llegir: “Click here if you don’t wish to invite your contacts automatically”, és a dir “Clica aquí si no vols convidar als teus contactes automàticament”.  Si no veiem el missatge i cliquem directament, estem donant permís a Mobster World perquè pugui accedir al nostre llistat d’amics de Twitter i enviar-los, de nou, el missatge directe que nosaltres havíem rebut.

Com desfer-nos de l’embolic

Si ja heu clicat a l’enllaç, no us preocupeu. Passa a les millors famílies. Només cal que seguiu aquests passos:

  • Aneu a Configuració.
  • Llavors, cliqueu a Connexions.
  • Us apareixerà un llistat d’aplicacions a qui heu donat permís per diverses coses. Entre elles, n’hi ha d’haver una amb el nom de Mobster World.
  • A sota d’una breu explicació de l’eina, hi trobareu un enunciat de color blau que diu “Revocar accés”.
  • Premeu-lo i deixareu d’enviar missatges als vostres contactes sense el vostre coneixement.

Recordeu: Penseu-vos-ho dues vegades abans de clicar un enllaç!

Publicat dins de Enginyeria social, Fraus, Xarxes socials | Etiquetat com a , , , , , , , , | Comentaris tancats a Vigileu amb els missatges directes que rebeu al vostre compte de Twitter

Estrenem els dos primers capítols de la nova sèrie del CESICAT, Cesc i Cati – Agents antirisc a la xarxa

Cesc i Cati. Agents antirisc a la xarxa és una sèrie audiovisual sobre Internet i els seus perills especialment pensada per a nens i nenes de 7 a 10 anys. La sèrie ha estat desenvolupada per Magoproduction,una productora audiovisual instal·lada a Barcelona especialitzada en animació.

El primer capítol presenta alguns dels protagonistes de la sèrie, mentre que el segon capítol ja ensenya una aventura del Cesc i la Cati que acaba… que acaba d’una manera que no us podeu perdre veient l’episodi! Els podeu visionar al canal de YouTube del CESICAT.

Divulgant civisme digital amb en Cesc i la Cati

Durant el 2010, des del CESICAT vam difondre materials didàctics sobre civisme digital amb el Cesc i la Cati com a protagonistes: desplegables amb informació per treballar a classe o casa, cartells amb consells fàcils de seguir, els Jocs del Cesc i la Cati… a més d’altres materials com els estalvis i fons de pantalla protagonitzats pels personatges. Amb la nova sèrie hem volgut actualitzar la imatge dels dos germans, que a partir d’ara es converteixen en aventurers de la xarxa. Seguint el format de sèrie d’animació, cada capítol planteja un nou repte per als joves, que hauran de fer front al malvat Professor Trojan, l’antagonista que pretén omplir Internet de virus.

Des del CESICAT volem consolidar els personatges del Cesc i la Cati com les figures virtuals que ajudaran als nens i nenes de Catalunya a navegar responsablement per la xarxa. A mesura que avanci el curs escolar, la fundació anirà presentant nous materials didàctics que serviran tant a joves com a pares, mares i docents que volen navegar per Internet de manera segura.

El grup de Facebook i el compte de Twitter A Internet posa-hi seny tenen consells i notícies per a pares, mares i mestres.

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , , , | Comentaris tancats a Estrenem els dos primers capítols de la nova sèrie del CESICAT, Cesc i Cati – Agents antirisc a la xarxa