El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

A la part més alta de la vila de Porrera, des d’on es pot gaudir d’una magnífica vista de tota la població, es troba el Celler de l’Encastell, una antiga casa pairal que, l’any 1999, la família Castellví-Figuerola va decidir rehabilitar per dotar-la de tota la funcionalitat necessària per poder elaborar els seus propis vins.(veure les fotos)

Tot el raïm que arriba al celler prové de les finques propietat de la família: Mas d’en Caçador i Mas d’en Ferran, amb el que s’elaboren els seus tres vins: Marge, Roquers de Porrera i Roquers de Samsó.

La primera de les finques està situada a 500 metres d’alçada, encarada a nord, de sòl de pissarra degradada, amb forts pendents sense abancalar, on s’hi troben ceps de Garnatxa i Carinyena d’entre 70 i 90 anys. Del raïm provinent s’elabora majoritàriament el Roquers de Porrera, i de les Carinyenes més alçades i selectes s’elabora el Roquers de Samsó.

La segona es troba distribuïda en terrasses de 2 a 3 metres d’ample, on hi ha plantats ceps de Garnatxa, Cabernet sauvignon, Merlot i Syrah, que contribueixen a arrodonir el Roquers de Porrera i son la base per l’elaboració del Marge.

Marge 2010, es el segon vi del celler. Elaborat amb garnatxa (60%) i Cabernet sauvignon, Merlot i Syrah (40%), amb 8 mesos de criança en botes de roure francès i americà. A la copa es presenta dens, amb bona llàgrima, de color cirera tapat i encara amb ribet de tons violacis. Les aromes son complexes, on predominen la fruita negra madura i el cacau, juntament amb notes balsàmiques i minerals molt agradables. A la boca es golós i retornen la fruita madura i el cacau envoltats d’una molt bona cremositat del roure.

El primer vi es el Roquers de Porrera 2009.  Amb 16 mesos de criança en botes de roure francès allier i elaborat amb Carinyena (40%) i Garnatxa (40%) procedents de Mas d’en Caçador, i Merlot i Syrah (20%) de Mas d’en Ferran. De color cirera molt tapat, amb ribet grana, capa alta, llàgrima densa i lenta. Excel·lent complexitat aromàtica, amb records de fruita vermella madura de bosc, espècies, herbes aromàtiques, amb un fons mineral i torrat que arrodoneixen el conjunt. Boca càlida, amb molt bona acidesa que el fa fresc, saborós i golós, amb final persistent i records torrats. Per nosaltres un dels millors vins del Priorat.

Punt i apart mereix el Roquers de Samsó 2009, tan per la seva excel·lent qualitat com per la seva limitadíssima producció (tan sols 500 ampolles) que el fa pràcticament inaccessible. Es tracta del vi més exclusiu del celler, elaborat amb les millors Carinyenes de la finca Mas d’en Caçador, totes elles quasi centenàries i envellit en botes de roure francès durant 16 mesos. De color cirera picota, fosc i impenetrable, d’aspecte dens i untuós i llàgrima de lent recorregut. Extraordinària complexitat aromàtica, amb records de fruita negra madura, quasi confitada, espècies, notes balsàmiques, tabac, xocolata i cafè, torrefactes suaus i llaminers, mineral. A la boca es potent, vigorós, amb tanins molt marcats i elegants, amb una densitat que l’omple tota, molt cremós i vellutat, i un post gust untuós i llarg on apareixen notes de fruita madura i regalèssia. Una troballa que ens va enamorar i sens dubte, una de les millors carinyenes que hem tastat.

Si aneu a Porrera, no perdeu l’ocasió de visitar-lo, i per descomptat, tasteu i gaudiu els seus vins, tots ells formidables.

Â