El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/estevecarrera
Articles
Comentaris

Com es diu el president del Consell General de Catalunya Nord? O fins i tot, com es diu el batlle de Perpinyà? (Atenció hi ha una trampa en l’última pregunta). És igual; amb trampa o sense, sóc persuadit que la immensa majoria dels nombrosos catalans del sud que eren a Perpinyà aquest dissabte passat, serien incapaços de contestar aquest tipus de pregunta. Incapaços de dir els noms dels principals responsables polítics de les comarques del nord. Pels catalans del Principat només hi ha un personatge rellevant al nord de l’Albera, només hi ha una “vedette”: Pere Codonyan. Ho he comprovat el dia de la manifestació del 7 de novembre a Perpinyà. Increïble, la quantitat de gent que es feia fotos amb ell; de la mateixa manera com passa als aeroports amb les estrelles de cinema o de futbol. Fins i tot vaig veure un grup de motoristes, -que feien respecte tots vestits de cuir negre- somrients i agraïts perquè en Pere Codonyan acceptava amablement de deixar-se fer una foto enmig d’ells. Quan passa en Pere entre la multitud amb el seu micró a la mà, les noies es giren i diuen a l’orella de les seves parelles amb un somriure beat, “has vist? és en Pere Codonyan…” En Pere Codonyan és un company. I no ho dic pas només per presumir… Ho dic perquè vaig xerrar un moment amb ell i només en uns minuts es va parar una quantitat de gent a fer-nos una foto. Segurament quan van arribar a casa me van esborrar de la foto amb el photoshop abans d’emmarcar el retrat del presentador estrella de TV3.

Pere Codonyan amb el Castellet de Perpinyà en rerafons.

Aquell dia hi havia la manifestació de Commemoració del Tractat dels Pirineus, però allò semblava una concentració de gent del Principat que venia a desfilar pels carrers de Perpinyà entorn de’n Pere Codonyan.
Molt seriosament me va semblar que tot allò era la millor visualització possible que es podria fer del poder de la televisió.
Però també crec que l’èxit del periodista nord-català de TV3 demostra la gran acceptació del públic del Principat per les notícies de les comarques del nord. I no entenc perquè la televisió catalana no aposta més clarament per cobrir aquest territori. No només per en Pere Codonyan, i no només en direcció nord-sud, perquè TV3 té telespectadors a Catalunya Nord. A la manifestació de Perpinyà, també es va reclamar que la televisió catalana pugui arribar a tot el territori. Es reclamava pel País Valencià i també per Catalunya Nord. Com pot ser que amb l’arribada imminent de la TDT/TNT encara no puguem dir amb certitud si es continuarà veient TV3 a Catalunya Nord? Com pot ser que enmig de totes les promeses de millora tècnica anunciades amb la televisió digital a cada costat de l’Albera (més canals, més qualitat…), no es pugui arribar a un acord per incloure-hi la televisió catalana? Ens indignem si se censura Google a la Xina i hem d’acceptar impotents que no es pugui veure més TV3 a Perpinyà perquè arriba la TDT?
Ara m’he posat un xic seriós, però és per explicar-vos que no he escrit aquesta crònica només per pura enveja al Pere Codonyan. Al contrari, jo reclamo que en Pere Codonyan tingui més espai a la televisió catalana, doneu-li un programa i veurem com les audiències es disparen. I dieu-nos que el podrem continuar veient també des de Catalunya Nord. Mentrestant vaig a apuntar-me al grup d’Admiradors de Pere Codonyan del FaceBook. Existeix de veritat no me l’invento pas.