El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepmartinoy

[youtube]LkLex77A7OE&NR=1&feature=fvwp[/youtube]

Les tècniques actuals de dessalinització tenen dos problemes. El primer és l’alta quantitat d’energia que necessiten i, el segon, que només són factibles les plantes per a quantitats industrials. Tot això fa que sigui impossible instal·lar dessaladores en zones pobres o que han patit algun desastre natural, llocs on es necessitarien de forma més urgent.

Científics del Massachusetts Institute of Tecnology han aconseguit ara solucionar aquest problema. Els investigadors han pogut desenvolupar un aparell capaç de transformar petites quantitats d’aigua de mar en aigua potable, necessitant simplement l’energia d’una bateria. El secret està en què han descobert un mètode d’extreure la sal molt més simple. L’aparell funciona mitjançant un fenomen conegut com polarització per concentració de ions, que es produeix quan una corrent de ions circula a través d’un nanocanal que els va seleccionant. La corrent carrega i descarrega els ions, i al final del procés només l’aigua dessalada, que no té càrrega iònica, pot passar a un canal destinat a l’aigua potable. Pot semblar complicat però és molt simple. En el fons és aprofitar que la sal es carrega d’electricitat mentre que l’aigua pura no.

El mètode, a més, permet eliminar les sals i les partícules de volum més gran, que també es carreguen elèctricament com són les cèl·lules, els virus i el microorganismes, amb la mateixa eficàcia que ho fan les grans plantes dessaladores.