El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepmartinoy

[youtube]uklxNwq_1AM[/youtube]

Un dels materials de revestiment per a edificis més innovadors es va presentar fa uns dies a la reunió anual de la  Societat Americana de Química (ACS), que s’ha celebrat a San Francisco, als Estats Units. Científics nord-americans han creat un recobriment intel·ligent per a teulades capaç d’atreure o rebutjar els raigs solars per mantenir la temperatura dins l’habitatge. El més curiós és que aquesta protecció està feta a partir oli reciclat provinent de restaurants de menjar ràpid. Aquesta protecció tèrmica pot detectar la temperatura i automàticament absorbir o rebutjar el calor solar quan la temperatura exterior assoleix un nivell predeterminat. El revestiment s’obté processant oli de cuina utilitzat per formar un polímer químic que s’endureix com el plàstic i que és inodor, no tòxic i ignífug.

Normalment en els països calorosos els taulats són de colors clars per rebutjar els raigs solars i reduir la factura d’aire condicionat, però a l’hivern això fa que la casa sigui més freda. En llocs freds els teulats solen ser de colors foscs per recollir la màxima energia solar possible, però a l’estiu això converteix les cases en autèntics forns.

Els resultats de l’invent són espectaculars. Els tests han demostrat que el nou revestiment redueix la temperatura del teulat entre un 50 i un 80% quan fa calor i l’augmenta fins a un 80% quan fa fred, en comparació amb un teulat clar tradicional. Uns pocs graus de diferència redueixen considerablement la factura energètica. I un consell: no unteu el teulat directament amb oli. Si no és tractat no serveix per a res.