El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepmartinoy

[youtube]NqxTHeK27_g&feature=PlayList&p=48C25159872F2E5B&playnext_from=PL&playnext=1&index=39 [/youtube]

Els últims mamuts van desaparèixer segurament a causa de l’arribada de l’home o per un canvi climàtic brusc. Ho afirma un estudi de la Universitat d’Estocolm publicat per la revista Proceedings of the Royal Society B, que s’ha fet per investigar com i perquè s’extingeixen les poblacions. Els últims mamuts van viure fa 3.600 anys, o sigui fa relativament poc, a l’illa de Wrangel, a Sibèria. Però la majoria de la població de mamuts va desaparèixer durant la transició del Plistocè a l’Holocè -fa entre 12.000 i 10.000 anys-, i només un petit grup van aconseguir viure més de 5.000 anys prop del cercle polar àrtic.

L’illa de Wrangel era part d’una zona de terra coneguda com Beríngia, que connectava Amèrica i Àsia durant les fases glacials del Plistocè, i que va quedar separada del bloc continental fa uns 9.000 milions d’anys per l’augment del nivell del mar. Aquest aïllament forçat és el que va salvar els mamuts de desaparèixer totalment, però fins ara era un misteri la causa que en va fer desaparèixer aquest grup de supervivents 5.400 anys després.

Els científics suecs han analitzat l’ADN mitocondrial dels fòssils de diversos mamuts a partir d’un procés de datació per radiocarboni, una tècnica de gran precisió a l’hora de datar amb exactitud mostres orgàniques que tinguin menys de 60.000 anys. Les anàlisis van demostrar que la varietat genètica dels mamuts de Wrangel era àmplia, demostració que hi havia una població força gran. Amb individus suficients per a perpetuar-se, una desaparició sobtada només es pot deure a l’aparició de l’home per la zona, cosa força probable, o a un esdeveniment que canvies el clima de forma molt sobtada i que els mamuts no s’hi poguessin adaptar.