El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepmartinoy

[youtube]odt5WrNnGTY[/youtube]

La meitat de la calor que es genera a la Terra desapareix de forma misteriosa i, fins ara, no se sap amb certesa on ha anat a parar. Un estudi publicat a Science indica el desequilibri entre la quantitat d’energia que entra a l’atmosfera procedent del Sol i la que abandona la superfície terrestre. Els científics del Centre Nacional d’Investigacions Atmosfèriques (NCAR) asseguren que els satèl·lits o  sensors marins no són els més adequats per a seguir la pista d’aquesta escalfor, però pensen que es podria estar acumulant en el fons dels oceans i que podria ser un dels factors més que provocarien l’escalfament global.

Una de les hipòtesis associarien aquesta desaparició de l’escalfor al fenomen de El Niño. Aquesta energia calòrica podria estar reapareixent a través de d’aquest fenomen que periòdicament escalfa part de les regions tropicals del Pacífic i altera els patrons climàtics de quasi tot el planeta. Un dels autors de l’estudi és Kevin Trenberth, que assegura que tard o d’hora aquesta escalfor tornarà a aparèixer, i que per això és crucial saber on s’acumula per entendre el què està passant i pronosticar el futur meteorològic.

Els satèl·lits indiquen que els gasos causants de l’efecte hivernacle atrapen cada vegada més energia solar, però des del 2003 els científics no han aconseguit establir on hi ha gran part d’aquesta escalfor. Els instruments poden donar lectures errònies, però el més probable és que gran part de l’escalfor penetri en regions no observades, com serien les profunditats dels oceans.