El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepmartinoy

[youtube]vHNU1WvZnGE[/youtube]

El president de Bolívia, Evo Morales, va fer fa uns dies un polèmic discurs en la inauguració de la cimera social que s’ha celebrat al seu país per a discutir sobre el canvi climàtic. Després de carregar contra el capitalisme com a agent destructor de la Terra -en això podríem estar-hi força d’acord-, Morales es va despenjar amb algunes afirmacions, com a mínim amb una discutible raó científica al darrera.

Morales diu que beure Coca-Cola és dolent perquè és un bon desembussador de les tubàries obturades. La fórmula fins ara tan secreta es pot trobar per internet amb facilitat.  Un galó (4,546 litres) de xarop de Coca-Cola conté 2,4 kg de sucre (fructosa) dissolt en aigua; 37 grams de caramel (colorant E-150d); 3,1 grams de cafeïna; 11 grams d’àcid fosfòric (acidulant E-338), per donar sensació de frescor; 1,1 grams de fulles de coca a les quals se’ls ha extret l’alcaloide de la cocaïna; 0,37 grans de nous de cola; 22 grams d’alcohol que actua com a dissolvent -una quantitat inapreciable dins dels 4,5 litres-; 30 grams de suc de llimona dolça; 19 grams de glicerina (com a conservant); 1,5 grams d’extracte de vainilla (com a espassant); condiment 7X, on hi ha la clau del misteri perquè són set condiments; 0,47 grams d’essència de taronja; 0,88 grams d’essència de llimona; 0,07 grams d’essència de nou moscada; 0,20 grams d’essència de canyella de la Xina; 0,01 grams d’essència de coriandre; 0,01 grams d’essència de neroli (un extracte de flors de tarongers); 0,27 grams d’essència de llimona dolça; 4,9 grams d’alcohol de 95 graus i aigua carbonatada. I en això últim hi ha el secret. El bicarbonat de sodi ajuda a alliberar el diòxid de carboni que tenen totes les llevadures i totes les begudes gasoses. I per tant serveix com a desembussador en provocar una forta reacció química dins els tubs.

Morales també va dir que en cinquanta anys tothom seria calb per culpa dels pollastres de granja que són engreixats amb hormones femenines. Fa uns anys a Itàlia es va alertar que la presència d’estrogens en la carn de pollastres provocava que apareguessin en alguns nens trets femenins, com per exemple l’augment dels pits. Però Morales confon estrogens amb androgens, causants aquests de la calvície masculina. Precisament si hi hagués més estrogens hi hauria menys calbs i no viceversa. Per tant, Morales, que disposa d’una bona melena, hauria de tenir més hormones femenines que els calbs que tant el preocupen. Però bàsicament la calvície prové d’un factor genètic, per això si tens precedents familiars de calvície ja pots anar fent invents que poca cosa es pot fer. Com a curiositat, en menys d’una dècada la talla mitjana de sostenidors a la Gran Bretanya ha passat d’una 34B a una 36C. Els  xeno-estrògens són molècules presents en plàstics o pesticides que imiten l’efecte de l’estrogen natural i a més, en ser solubles en greix, s’emmagatzemen dins el cos. Molts productes d’ús habitual per a les dones, com pintallavis, tampons o espermaticides contenen xeno-estrogens.

L’afirmació que, a més, menjar carn de pollastre amb estrogens torna als homes homosexuals em sembla encara més curiosa, entre altres coses perquè la tendència sexual d’una persona depèn de moltes coses i atribuir-la exclusivament a aquesta causa és caricaturesc. I em sembla que el discurs de Morales defensant la necessitat de cuidar la Terra i d’apostar per la naturalesa queda invalidat si hi barreja elements pseudo-científics falsos.