El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepmartinoy

[youtube]pGBYPPoZOl8[/youtube]

Si la temperatura mitjana de la Terra s’elevés 4 graus de mitjana els ecosistemes expulsarien més diòxid de carboni que el que retenen. L’estudi l’ha fet l’Institut de Ciències de Mar de Barcelona, adscrit al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), amb col·laboracoó amb la Queen Mary University de Londres. Els investigadors han creat un model teòric que prediu els efectes de l’escalfament global sobre el metabolisme d’un ecosistema i calcula les proporcions de CO² retingut i expulsat a mesura que augmenta la temperatura.

L’estudi s’ha publicat a la revista Philosophical Transactions of the Royal Society of London i defineix una cosa que fins ara se sabia, que l’equilibri del diòxid de carboni s’altera per l’escalfament global, però no les proporcions en què això passava. Els investigadors José Montoya i Gabriel Yvon-Durocher va provar els càlculs teòrics en 20 llacs artificials que simulaven les condicions dels llacs del sud d’anglaterra i l’augment predit per a mitjans d’aquest segle. Els llacs solen retenir més CO² que el que expulsen i per això ajuden a compensar l’escalfament global.

I els resultats que donen aquests models teòrics són realment preocupants. Els ecosistemes tendiran a reequilibrar-se a llarg termini en la seva absorció i emissió de diòxid de carboni, però durant el període de transició  poden alliberar-ne força, cosa que en farà augmentar la seva concentració a l’atmosfera i alterarà les mesures de reducció de CO² que estan en marxa.