El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/planetapaisoscatalans
Articles
Comentaris

Dia 46. Badalona, futura seu del Museu Nacional del Còmic i la Il·lustració, celebra aquest dijous, dia 28 d’octubre, a dos quarts de nou del vespre al Cor de Marina (Rambla, 11) la primera Nit del Còmic. L’acte està organitzat per l’empresa Nautilus, Comunicació i Cultura en col·laboració amb l’Ajuntament de Badalona i Caixa Laietana. Aquesta primera Nit està farcida d’esdeveniments. En primer lloc es coneixerà qui ha estat el guanyador de la primera edició del Premi Internacional de Còmic Ciutat de Badalona-Caixa Laietana de tires de còmic. El concurs ha estat exclusivament telemàtic i això ha permès que s’hi inscrivissin fins a 132 participants d’arreu del món. S’han rebut inscripcions de França, Itàlia, Anglaterra, Cuba  i Argentina, entre d’altres països, a banda d’haver-hi nombrosos participants de l’Estat espanyol i Catalunya. Els participants podien enviar la seva obra electrònicament indistintament en català, castellà, francès o anglès. Finalment, un jurat preselector, format per un membre de Ficòmic (l’entitat organitzadora, entre d’altres, del Saló del Còmic) i un altre de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC) va triar poc més d’una vintena d’originals que han estat objecte de deliberació per part del jurat, format per un representant de Ficòmic, un de l’APIC, un dibuixant de prestigi (Ruben Pellejero), el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Badalona, el director de Comunicació i Màrqueting de Caixa Laietana, el director general del Grup Hermes,  el sots-director general de Museus de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, un representant de la Plataforma Pro Museu del Còmic i la Il·lustració i un representant de Nautilus. Ells han escollit qui són els nou finalistes i el guanyador del Premi, que té una dotació de 3.000 euros i que veurà les seves deu tires publicades –traduïdes al català- en un dels mitjans diaris del Grup Hermes (editora d’El Punt i l’Avui). El concurs estableix també que els organitzadors publicaran l’obra guanyadora i els deu finalistes en un catàleg, que ja avisen que no serà gens convencional i en un espai web creat expressament.

El concurs ha estat una novetat respecte d’altres certàmens similars per diversos motius: primer, perquè és exclusiu de tires de còmic en blanc i negre; segon, perquè és el primer d’àmbit internacional convocat des de la futura seu del Museu Nacional del Còmic i la Il·lustració; tercer, perquè la participació i gestió del concurs s’ha fet exclusivament per mitjans telemàtics mitjançant un programa informàtic dissenyat expressament pel certamen. Els organitzadors es van decidir pel format de les tires per dos motius: com a reivindicació del format primigeni del còmic i perquè consideren que les tires curtes són el llenguatge de present i futur a la xarxa.

Els organitzadors de la 1a Nit del Còmic volen aprofitar aquest acte per reivindicar el còmic, per aquest motiu premiaran cada any un personatge de rellevància pública que hagi fet alguna aportació al món del còmic malgrat no ser-ne professional. En aquest cas la persona seleccionada ha estat Lluís Juste de Nin, dissenyador de moda, conseller delegat d’Armand Basi, activista i també autor de còmic.  Lluís Juste de Nin rebrà el premi Nautilus, una escultura obra de l’artista barceloní Oriol Rius, que representa el Nautilus, un mol·lusc que guarda en el seu interior l’anomenada «proporció àuria», associada amb les regles divines que regeixen la configuració de l’univers. El guardó li lliurarà l’alcalde de Badalona, Jordi Serra.

Durant la Nit del Còmic també es projectarà en caràcter de preestrena un dels curtmetratges d’animació que formarà part de l’edició de 2010 del Filmets, el festival internacional de curtmetratges de Badalona, que es fa el novembre vinent.

L’acte estarà animat amb música del saxofonista Ferran Besalduch.

Donen suport a la 1a Nit del Còmic: l’Ajuntament de Badalona, Caixa Laietana, Grup El Punt, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ficòmic, l’APIC, Filmets, la plataforma pro Museu del Còmic i la Il·lustració, el restaurant Caolila i Alta Alella.

Dia 45. Fa molt que no navego en les aigües d’aquest bloc. No és gens fàcil trobar ciència-ficció i fantasia en català i a vegades, quan es troba, no es té temps per parlar-ne quan toca. He ampliat, a més, la mirada. Ara incloc dins aquest apartat una altra de les meves passions particulars: el còmic. Amb aquest nou enfocament espero publicar més sovint i recuperar l’agilitat perduda.

A Badalona, l’empresa Nautilus Comunicació i Cultura conjuntament amb l’Ajuntament de Badalona i Caixa Laietana han organitzat el 1er Premi Internacional de Còmic Ciutat de Badalona-Caixa Laietana de tires de còmic. En poc menys de tres setmanes des què es va obrir la inscripció oficial, ja han recollit més de 50 inscripcions d’arreu del món.

El concurs és una novetat respecte d’altres certàmens similars per diversos motius: primer, perquè és exclusiu de tires de còmic en blanc i negre; segon, perquè és el primer d’àmbit internacional convocat des de la futura seu del Museu Nacional del Còmic i la Il·lustració; tercer, perquè la participació i gestió del concurs es fa exclusivament per mitjans telemàtics mitjançant un programa informàtic dissenyat expressament pel certamen.

El termini per inscriure’s al concurs finalitza l’11 d’octubre i el guanyador es donarà a conèixer en un acte públic a Badalona el dia 28 del mateix mes. El Premi està adreçat a aficionats i professionals de la historieta de tot el món que siguin majors d’edat. Els participants hauran de presentar deu tires de còmic en blanc i negre que tinguin un nexe comú (els protagonistes, un argument serialitzat, un tema  recurrent) i que siguin totalment inèdites. Cadascuna de les tires pot ser autoconclusiva o poden formar en el seu conjunt una història serialitzada. L’organització admet originals en català, castellà, anglès i francès.

Hi haurà un premi únic de 3.000 euros (menys la deducció de l’IRPF) i l’obra guanyadora es publicarà en un dels diaris de Grup El Punt (El Punt o l’Avui). La tira que es publiqui en el mitjà es traduirà al català. També es publicarà un catàleg amb l’obra guanyadora -respectant les llengües originals dels participants- i una selecció d’aquelles obres que el jurat consideri interessants. Aquesta selecció també es publicarà a la xarxa.

L’objectiu dels creadors del premi, l’editora Nautilus Comunicació i Cultura, és recuperar el format primigeni d’expressió del còmic, ja que estan convençuts que, a més, per les seves condicions pot convertir-se en un suport amb moltes possibilitats de difusió en les noves tecnologies.

Donen suport a aquesta iniciativa, a banda de Caixa Laietana, l’Ajuntament de Badalona i Grup El Punt: FICOMIC, entitat organitzadora del Saló del Còmic; l’APIC, associació professional d’il·lustradors de Catalunya; la direcció general de museus de la Generalitat de Catalunya i la Plataforma pro-museu del còmic i la il·lustració a Badalona.

Les persones que vulguin participar-hi tenen fins a l’11 d’octubre per formalitzar el registre electrònic creat a tal efecte a l’adreça  http://www.nautiluscomunicacio.com/concurscomic/. La inscripció és gratuïta. En aquesta data també hauran d’haver estat enviades les obres telemàticament.

Les bases del concurs es poden consultar en català a l’adreça http://www.nautiluscomunicacio.com/2_0/wp-content/uploads/2010/07/BASES-ConcursInternacionalC%C3%B2mic20101.pdf

També s’hi pot accedir als altres idiomes i la registre en línia a partir de l’adreça http://www.nautiluscomunicacio.com/2_0/1er-premi-internacional-de-comic-ciutat-de-badalona-caixa-laietana/

Per qualsevol dubte us podeu adreçar a [email protected]

Dia 44. Aquest divendres les sales de cinema de tot Catalunya reben tres pel·lícules dirigides per catalans que es van presentar durant la darrera i exitosa edició del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges. Són The Frost, de Ferran Audí; Carriers (Infectados), dels germans Àlex i David Pastor; i Orphan,de Jaume Collet-Serra. El cinema de fantasia i terror en català està, doncs, d’enhorabona. Podeu trobar més informació d’aquestes estrenes avui a Cultura21.cat i a l’apartat de les estrenes de cinema de www.elpunt.cat.

Dia 43. Avui, l’edició en línia de Tortosa d’El Punt publica una notícia a l’entorn de l’aparició d’una nova editorial en línia, de nom Petròpolis, que dirigeix Jaume Llambrich, un blocaire de l’Ametlla de Mar (Terres de l’Ebre). L’editorial, que no té afany de lucre, vol contribuir a la difusió de la literatura a la xarxa i disposa d’una col·lecció de relats de ciència-ficció. A banda de poder-ho llegir on line, o descarregar-se l’exemplar en PDF, l’internauta disposa de l’opció de comprar el llibre, que s’imprimeix sota demanda.  Els editors obren tres línies de publicació: una pròpiament de ciència-ficció, terror i fantasia; una segona de nous autors i una tercera d’escriptors clàssics. Pel que fa al gènere fantàstic, el primer llibre publicat porta per títol Relats curts de ciència-ficció, el qual recull les aportacions dels participants al Concurs de relats curts de ciència-ficció promoguts pel bloc Hespèria (del mateix editor de Petròpolis), convocat el setembre de 2008. La característica dels relats és que tots tenen un màxim de 140 caràcters, la mateixa llargada que un missatge de Twitter. La il·lustració de la coberta és de Kurai Sawada.

Dia 43. Avui, l’edició en línia de Tortosa d’El Punt publica una Publicat a Publicacions | Comentaris tancats a Nova editorial en línia de ciència-ficció

Dia 42. Publica El Punt que l’Ajuntament de Lleida s’ha ofert per col·laborar en la producció de la versió cinematogràfica del Mecanoscrit del segon origen, que dirigirà Bigas Luna. L’alcalde s’ha trobat amb el periodista de Vila-sana Carles Porta, autor entre altres del llibre Tor, la muntanya maleïda. De moment, la productora Antàrtida ja ha filmat un teaser, un petit tast d’imatges, a l’entorn dels estanys d’Ivars i Vila-sana i a les instal·lacions esportives de l’INEF de Lleida, segons explica al diari el periodista David Marín.

Dia 41. Avui publico a El Punt una entrevista amb Antoni Munné-Jordà en la seva doble qualitat d’escriptor i de president de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia. En aquesta entrevista fem un repàs conjunt a la situació actual de la ciència-ficció en català. Munné-Jordà reconeix que hi ha poca presència del català en la ciència-ficció però amb tot valora la feina feta durant aquests anys a la SCCFF, malgrat que l’entitat no ha aconseguit el seu objectiu final (hi ha molt de camí per fer, no cal desanimar-se!!). També explica que no s’identifica amb els fans de les sagues galàctiques que es disfressen de personatges de les sèries i pel·lícules, i conclou que un cert «freakisme» ha perjudicat la imatge de la ciència-ficció com una disciplina humanística i seriosa en el camp de la literatura i la creació artística. L’entrevista sencera la podeu llegir en aquest enllaç.

Dia 40. L’Obra Social Caixa Sabadell i la Diputació de Barcelona presenten des d’avui a la biblioteca de Sant Adrià de Besòs (Barcelonès), situada al Carrer Ricart, 2-4, l’exposició Ciència-ficció: una mirada al futur. La mostra repassa les característiques destacades de la ciència-ficció i, especialment, els temes recurrents als seus llibres: els viatges a l’espai, els extraterrestres o els robots. L’exposició, comissariada per Miquel Barceló, recull des dels autors clàssics del gènere, com Orwell, Asimov o Clarke, fins al ciberpunk, mostrant les claus d’aquest univers narratiu, que despertarà múltiples complicitats al visitant. Tal com ja vaig explicar el seu dia, la mostra va encetar el seu camí a Mataró el març passat i ja ha passat per la Biblioteca de Can Casacuberta a Badalona.

Dia 39. Llegeixo al bloc de la Societat Catalana de Ciència-ficció  que demà, a les set de la tarda, tindrà lloc a la Sala d’Àmbit Cultural de El Corte Inglés (Av, Portal de l’Àngel, 19-21, Barcelona) una taula rodona sobre literatura de ciència-ficció i fantasia en català i escrita per dones. Una combinació difícil de trobar. L’acte comptarà amb la presència de: Desiré Rodrigo, sociòloga especialitzada en cyberfeminisme, ciència-ficció i feminisme en general; Jose Lluís Blazquez, periodista; Carme Torras (X Premi Manuel de Pedrolo de Narrativa de ciència-ficció 2007 per La mutació sentimental); Alícia Gili i Sílvia Romero (Premi de Narrativa de Lleida 2006 per Iskander, un viatge a la màgia dels llibres i Lluís Pagès, director de Pagès Editors.

Dia 38. Bones notícies pels afeccionats a la ciència-ficció del nostre país, per Sant Jordi veu la llum una nova publicació d’aquest gènere Catarsi. La revista de les Ter-Cat. El preu de venda al públic serà de 2,5 euros. No se n’ha aclarit la periodicitat ni la distribució. Malgrat que la publicació és presenta com «la primera revista catalana dedicada «íntegrament» a la ciència-ficció, la fantasia i el terror», no és la primera d’aquesta mena que apareix a les llibreries catalanes. Entre els precedents cal citar Lovecraft Magazine, una publicació de consum certament reduït que no va reeixir.  El primer número inclou vuit  relats (un d’ells d’Edgar Allan Poe), un assaig de Sergi Ruiz sobre el tractament de la ciència-ficció a TV3 i una entrevista amb l’escriptor Antoni Munné-Jordà, una de les persones que més entén de ciència-ficció al nostre país i un dels pocs exponents literaris autòctons. Els relats que es publiquen en aquest primer número s’han triat entre els més de 30 originals que han rebut els promotors de la iniciativa (22 dels quals estaven escrits en català, 4 en castellà i 4 més en anglès) a l’adreça de correu electrònic [email protected]. Catarsi neix a partir de les Tertúlies Catalanes de ciència-ficció, terror i fantasia. Les tertúlies se celebren arreu del país i els membres que en formen part s’informen mitjançant aquesta llista de correu.

Articles més antics »