El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/planetapaisoscatalans
Articles
Comentaris

Dia 46. Badalona, futura seu del Museu Nacional del Còmic i la Il·lustració, celebra aquest dijous, dia 28 d’octubre, a dos quarts de nou del vespre al Cor de Marina (Rambla, 11) la primera Nit del Còmic. L’acte està organitzat per l’empresa Nautilus, Comunicació i Cultura en col·laboració amb l’Ajuntament de Badalona i Caixa Laietana. Aquesta primera Nit està farcida d’esdeveniments. En primer lloc es coneixerà qui ha estat el guanyador de la primera edició del Premi Internacional de Còmic Ciutat de Badalona-Caixa Laietana de tires de còmic. El concurs ha estat exclusivament telemàtic i això ha permès que s’hi inscrivissin fins a 132 participants d’arreu del món. S’han rebut inscripcions de França, Itàlia, Anglaterra, Cuba  i Argentina, entre d’altres països, a banda d’haver-hi nombrosos participants de l’Estat espanyol i Catalunya. Els participants podien enviar la seva obra electrònicament indistintament en català, castellà, francès o anglès. Finalment, un jurat preselector, format per un membre de Ficòmic (l’entitat organitzadora, entre d’altres, del Saló del Còmic) i un altre de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC) va triar poc més d’una vintena d’originals que han estat objecte de deliberació per part del jurat, format per un representant de Ficòmic, un de l’APIC, un dibuixant de prestigi (Ruben Pellejero), el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Badalona, el director de Comunicació i Màrqueting de Caixa Laietana, el director general del Grup Hermes,  el sots-director general de Museus de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, un representant de la Plataforma Pro Museu del Còmic i la Il·lustració i un representant de Nautilus. Ells han escollit qui són els nou finalistes i el guanyador del Premi, que té una dotació de 3.000 euros i que veurà les seves deu tires publicades –traduïdes al català- en un dels mitjans diaris del Grup Hermes (editora d’El Punt i l’Avui). El concurs estableix també que els organitzadors publicaran l’obra guanyadora i els deu finalistes en un catàleg, que ja avisen que no serà gens convencional i en un espai web creat expressament.

El concurs ha estat una novetat respecte d’altres certàmens similars per diversos motius: primer, perquè és exclusiu de tires de còmic en blanc i negre; segon, perquè és el primer d’àmbit internacional convocat des de la futura seu del Museu Nacional del Còmic i la Il·lustració; tercer, perquè la participació i gestió del concurs s’ha fet exclusivament per mitjans telemàtics mitjançant un programa informàtic dissenyat expressament pel certamen. Els organitzadors es van decidir pel format de les tires per dos motius: com a reivindicació del format primigeni del còmic i perquè consideren que les tires curtes són el llenguatge de present i futur a la xarxa.

Els organitzadors de la 1a Nit del Còmic volen aprofitar aquest acte per reivindicar el còmic, per aquest motiu premiaran cada any un personatge de rellevància pública que hagi fet alguna aportació al món del còmic malgrat no ser-ne professional. En aquest cas la persona seleccionada ha estat Lluís Juste de Nin, dissenyador de moda, conseller delegat d’Armand Basi, activista i també autor de còmic.  Lluís Juste de Nin rebrà el premi Nautilus, una escultura obra de l’artista barceloní Oriol Rius, que representa el Nautilus, un mol·lusc que guarda en el seu interior l’anomenada «proporció àuria», associada amb les regles divines que regeixen la configuració de l’univers. El guardó li lliurarà l’alcalde de Badalona, Jordi Serra.

Durant la Nit del Còmic també es projectarà en caràcter de preestrena un dels curtmetratges d’animació que formarà part de l’edició de 2010 del Filmets, el festival internacional de curtmetratges de Badalona, que es fa el novembre vinent.

L’acte estarà animat amb música del saxofonista Ferran Besalduch.

Donen suport a la 1a Nit del Còmic: l’Ajuntament de Badalona, Caixa Laietana, Grup El Punt, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ficòmic, l’APIC, Filmets, la plataforma pro Museu del Còmic i la Il·lustració, el restaurant Caolila i Alta Alella.