Ferran Sunyer i “Figueres Ciutat Creativa”

Ferran Sunyer és un matemàtic català, nascut ara fa 100 anys a Figueres amb unes discapacitats físiques de primer ordre, fet que no l’impossibilitaren esdevenir una de les ments més preclares en els anys quarantes, cinquantes i seixantes del segle passat. Enguany, celebrem el centenari del seu naixement. Un conjunt d’activitats que s’han coordinat des de la Fundació Ferran Sunyer -dins l’Institut d’Estudis Catalans– i dirigida pel matemàtic Manuel Castellet -d’un entusiasme i d’una rigurositat exemplar– i, per altra banda, de la comissió Figueres Ciutat Creativa, un ens impulsat per l’alcalde de Figueres Santi Vila i que m’he encarregat de dirigir durant dos anys; una comissió que esdevé una plataforma de reflexió, debat i construcció d’iniciatives de tota mena (culturals, empresarials, socials…) entre tècnics de l’administració i professionals autònoms vinculats a Figueres.

En aquest sentit, gràcies a aquest maridatge ja s’han celebrat unes jornades matemàtiques a Figueres i, recentment, el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va inaugurar el nou Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer Balaguer a Figueres amb la presència de Salvador Giner, president de l’Institut d’Estudis Catalans. Dues fites que aniran seguides per una exposició itinerant que s’inaugura el juny al Palau Moja de Barcelona, així com un documental per TV3 sobre la vida d’aquest prohom.

I tot, gràcies a que l’empresària Carme Mur -propietària del mas de Vilajoan on Sunyer estiuejava- em va explicar la història del personatge i em va presentar a Manuel Castellet un dia mentre visitàvem aquest edifici històric i esplèndid ensems. Un seguit de causalitats que han acabat derivant que avui, un home que cal ser conegut, pugui ser-ho. Sunyer és ja patrimoni català universal, no el podem perdre ni menystenir-lo en la desmemòria col·lectiva.

Més informació: Fundació Ferran Sunyer Balaguer / Ajuntament de Figueres / bonart cultural