Eurocampus: prioritat de la presidència catalana de l’Euroregió

Montse Daban

El passat 1 de juny es va presentar a Barcelona l’Eurocampus, el campus universitari més gran d’Europa i el setè del món, poques setmanes després que Catalunya agafés el relleu de Llenguadoc en la presidència de l’Euroregió.

Catalunya vol impulsar la cooperació en aquest període d’any i mig que ostentarà la presidència, i així ho va expressar el director general de Relacions Exteriors de la Generalitat de Catalunya, Salvador Sedó, des del faristol de la Sala Europa, a la Seu de les Institucions Europees de Barcelona on va tenir lloc la presentació.

Catalunya vol reactivar al màxim l’Euroregió durant la seva presidència i fomentar la idea del futur compartit que va empènyer a signar la cooperació euroregional fa més de sis anys. I ho vol fer, segons Sedó, des de tres fronts: la promoció d’infraestructures i comunicacions terrestres, energètiques i d’aigües; el foment d’una posició rellevant en l’entorn euromediterrani, amb el paper de Barcelona dins l’Euroregió com a actor especial; i l’impuls del creixement econòmic, prioritzant les xarxes en un marc universitari, de bioclústers, culturals, etc.

A la sessió s’ha presentat el web de l’Eurocampus (http://www.eurocampusweb.eu/) com a eina per a la creació de xarxes, de comunitat, per al creixement dels estudiants dels territoris membres… El web serà una eina de gran utilitat per a més de 500.000 estudiants i 45.000 investigadors d’una xarxa de 87 centres universitaris de Catalunya, Illes Balears, Languedoc-Roussillon i Midi-Pyrénées.

Una de les primeres universitats en estar integrada a l’Eurocampus és la UAB. Les primeres dobles titulacions seran el grau de Dret i el màster en Integració Europea que ofereixen aquesta universitat catalana i la Universitat de Toulouse 1 Capitole. La vicerectora de Relacions Internacionals de la UAB, Mercè Unzeta, va destacar el valor d’aquesta cooperació per crear massa crítica i de qualitat, ja que, segons Unzeta “les universitats han passat ja l’etapa de signar convenis, ara cal mes visibilitat a través d’aliances com l’Eurocampus”. Justament, un dels valors clau de l’Eurocampus i del seu web com a eina comunicativa és la possibilitat que ofereix de creuar la informació de tots els programes per facilitar la mobilitat i la cooperació. Segons Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, “en moments de crisi, cal potenciar el coneixement, reordenar estructures i potenciar la qualitat i la cooperació”.

La BioRegió de Catalunya té una oportunitat en aquest marc, ja que treballa des de 2007 en cooperació amb dins l’Euroregió Pirinieus – Mediterrània per crear una xarxa (Bioclúster Sud d’Europa) amb massa crítica i excel·lència innovadora suficient per ser més competitius internacionalment.

Quant a Biocat

Biocat és l'entitat que coordina, dinamitza i promou la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies mèdiques a Catalunya, amb iniciatives adreçades a impulsar i connectar la recerca i la innovació empresarial, per maximitzar l'excel·lència científica, el creixement econòmic i els beneficis socials del sector.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.