Cròniques BIO: activitat intensa de primera fins a última hora

Adela Farré –

La setmana de la convenció BIO a Washington va començar (dilluns 27) per a la delegació catalana, literalment, suant la samarreta: la Catalan Race és una cursa que ja s’ha fet tradicional entre els delegats afeccionats a córrer com una forma de mantenir el cos despert i la ment relaxada, i on el premi, l’únic premi, és participar i compartir una història més amb els companys de delegació.

Participants a la Catalonia Race

A punt per començar la Catalonia Race

Les activitats socials són un part important de la BIO, ja que l’objectiu últim de la convenció és afavorir les connexions entre les empreses, que poden començar en un booth de partnering o mentre se sopa a la Wellcome Reception, però la meta final de les quals es trobar àmbit de col·laboració per produir nous medicaments, subcontractar serveis de recerca científica, o impulsar la producció de biocombustibles, per citar alguns dels negocis que aquí es tanquen.

El primer dia de la BIO és, sobretot, jornada de partnering: una majoria de membres de la delegació tenien una desena de cites importants a l’agenda, i es mostraven satisfets que els seus productes haguessin despertat l’interès de les grans farmes —noms com Merck, Sanofi, Pfizer… També és dia de sessions, taules rodones i conferències paral·leles, entre les quals el tercer Annual Diversity Summit, que va donar peu a la conferència del Dr. Augustus White, el primer afroamericà doctorat a l’escola de medicina de la Universitat de Harvard i autor del llibre Seeing Patients: Unconscious Bias in Health Care, en el qual analitza, com va fer a la seva exposició, les discriminacions conscients i inconscients que pateixen certs grups de pacients als Estats Units (afroamericans, llatins, immigrants, homosexuals, dones…). Per al Dr. White, cal millorar la formació dels metges (“Education, education and educatiu!!”), fer-los conscients de les discriminacions que fan, de vegades sense adonar-se’n, i aprendre de les cultures d’origen dels diferents col·lectius als quals tracten. Una conclusió molt propera a la que arribaven els experts que fa uns mesos es reunien a Barcelona, sota els auspicis del Centre Internacional per al Debat Científic de Biocat en el simposi Migrant Health and Imported Diseases: meeting research challenges.

La Wellcome Reception va portar la comunitat BIO al Newseum, el museu del periodisme de Washington que és, sense cap mena de dubte, una visita més que recomanable si es viatja a la capital d’un país que ha fet de la primera esmena de la seva Constitució —la que consagra la llibertat d’expressió— una creença quasi religiosa. Impressiona l’altar laic erigit per recordar els fets de l’11-S i les seves conseqüències. El museu conserva una part de l’estructura de les Torres Bessones —una quasi-escultura de ferros recargolats— al voltant de la qual es projecten les portades de tots els diaris americans que van recollir l’atemptat el 2001 i les que fa alguns mesos van donar fe de la mort de Bin Laden.

El dia fort de la convenció va ser, però, dimarts 28, quan va obrir-se oficialment l’exposició que aplega els estands d’algunes de les 1.700 empreses presents a la BIO. La majoria d’elles es presenten agrupades en estands de països i bioregions. En front del pavelló espanyol, on s’ubica l’estand de Biocat, hi ha el pavelló de Massachussets, que enguany ha assumit un especial protagonisme, perquè la propera edició de la BIO, el 2012, se celebrarà a Boston, capital de l’estat que ocupa la segona posició dels Estats Units per volum d’inversions en el sector biotec, segons les dades presentades aquest matí (dimecres 29) per FDI Intelligence, la divisió d’estudis de mercat del grup Financial Times Business.

Aquesta és també una part important de la BIO: la presentació d’informes de referència i de dades estratègiques. El dimarts va ser el torn del Beyond borders 2011 d’Ernst & Young, que aquest any en compleix 25, i de l’informe Burrill, que també celebra el mateix aniversari. Al matí, Gautam Jagg, editor de Beyond borders, va fer una llarga introducció de les principals conclusions de l’informe, que dibuixa un panorama de creixents pressions sobre la indústria biofarmacèutica. Cal revisar el model de negoci, demostrar eficiència i, en definitiva, fer més amb menys. Ernst & Young i Burrill coincideixen a assenyalar la necessitat d’una reforma de la FDA (Food & Drug Administration), el regular americà del que depèn l’aprovació de nous medicaments (la tasca que a Europa desenvolupa l’EMEA).

Aprofundirem en algunes de les dades dels citats estudis en una altra entrada. Ara, a mitja tarda del tercer dia de BIO, comencem a fer recompte de la feina feta i preparem la recta final de dijous al matí (tarda a Barcelona).

Recepció catalana

Recepció catalana a la BIO 2011

En qualsevol cas, no es pot tancar aquest crònica sense esmentar la recepció oferta conjuntament per la delegació catalana (Biocat) i la Universitat Johns Hopkins, més en concret el seu centre de transferència tecnològica, amb el suport de les empreses Baker & McKenzie i Morrison Foerster. Quasi bé 400 persones aplegades a la seu de The Johns Hopkins Paul H. Nitze School of Advanced International Studies —empresaris, científics, acadèmics, periodistes…— celebrant la bona salut de la biotecnologia catalana i el Memorandum of Understanding recentment signat per Biocat i el Johns Hopkins Tech Transfer Center.

Quant a Biocat

Biocat és l'entitat que coordina, dinamitza i promou la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies mèdiques a Catalunya, amb iniciatives adreçades a impulsar i connectar la recerca i la innovació empresarial, per maximitzar l'excel·lència científica, el creixement econòmic i els beneficis socials del sector.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.