El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesbonaventura

Homilies contra Lapao

25 juny 2013

“Reivindicar les Homilies d’Organyà és una manera d’afirmar que la nostra parla no és inventada, sinó que és una llengua mil·lenària, que mai encara ningú no ha aconseguit que deixem de parlar, malgrat que s’ha intentat per moltes vies, no precisament democràtiques”

Fa poc temps, l’Ajuntament de Girona va aprovar per unanimitat posar el nom d’Homilies d’Organyà a una placeta del Barri Vell de la ciutat, abans també altres consistoris, com per exemple els de Manresa, Bolvir o Solsona, havien aprovat iniciatives presentades per Reagrupament en el mateix sentit, i ara aquesta proposta també s’ha entrat a l’Ajuntament de Barcelona.

Aquesta campanya de reivindicació de les Homilies d’Organyà, que porta a terme RCat, és molt necessària en uns moments en què arreu del territori dels Països Catalans la nostra llengua és perseguida en tots els fronts per aquells que ens volen destruir com a nació i que tenen com a primer objectiu eliminar el senyal d’identitat que més ens caracteritza com una realitat nacional diferenciada de la seva: la llengua catalana. Reivindicar les Homilies d’Organyà és, en aquest sentit, una manera d’afirmar que la nostra parla no és inventada, que no és una cosa de fa quatre dies, sinó que és una llengua mil·lenària, que mai encara ningú no ha aconseguit que deixem de parlar, malgrat que s’ha intentat per moltes vies, no precisament democràtiques.

Jo demanaria que ara tots plegats féssim un pas més en la campanya a favor del reconeixement de les Homilies. Com he dit abans, la llengua catalana és perseguida per l’espanyolisme arreu de la nació catalana, i un dels exemples més recents d’aquesta persecució l’hem tingut a la Franja de Ponent, on, fins i tot, el govern del Partit Popular, juntament amb el PAR, intenta negar que la llengua que allà es parla des de fa segles sigui la catalana; justament per això s’han inventat l’aberració científica de la sigla Lapao per denominar-la. En la meva opinió, i coincidint amb la defensa aferrissada que una trentena de municipis de la Franja fan de la nostra llengua comuna, crec que des de Reagrupament hauríem de fer un esforç per portar la campanya reivindicativa i de reconeixement de les Homilies d’Organyà a aquell territori. Cal dir als enemics de la raó, de la democràcia i de la nostra llibertat que a la Franja es parla una llengua que té més de mil anys d’història, que no és cap altra que la catalana, la mateixa que parlem arreu dels Països Catalans milions de persones.

La iniciativa de portar la campanya de les Homilies a la Franja de Ponent ha de tenir el suport del municipalisme. En primer lloc, tornant a reclamar als nostres càrrecs electes locals, i a d’altres que s’hi puguin afegir, que facin possible que un espai del seu poble o ciutat porti el nom d’Homilies d’Organyà. I, en segon lloc, demanant-los que presentin una moció en la mateixa línia de la que recentment es va aprovar a l’Ajuntament de Barcelona, presentada per la coalició Unitat per Barcelona –que formen ERC, Reagrupament i Democràcia Catalana–, en la qual es proposa que el consistori barceloní estableixi convenis de col·laboració amb els ajuntaments de la Franja de Ponent a favor de la llengua catalana. Cal que des de Reagrupament fem l’esforç de portar a tots els municipis on tenim representació aquesta moció perquè també sigui aprovada.

 

(Publicat a La Veu, juny del 2013)