El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesbonaventura

 Aquesta bandera s’ha convertit a la nació catalana en un símbol de llibertat que no atempta contra ningú i que tan sols expressa els anhels de centenars de milers de catalans que se l’han feta seva i que amb total llibertat han decidit que la volen fer servir per animar els clubs esportius de les seves viles i ciutats

 

En l’últim ple de l’Ajuntament de Girona, el grup de la CUP+Rcat, al qual es va afegir ICV-EUiA, va presentar una moció en defensa dels seguidors del Girona FC als quals en el partit al camp de l’Almeria la policia va confiscar les estelades. No es tracta d’un fet aïllat i casos similars ja es van veure al camp de l’Alcorcón i en altres estadis espanyols. L’argument dels cossos policials per actuar així és una suposada interpretació de la legalitat, segons la qual aquesta bandera, a part de no ser constitucional, “incita a la violència”.
Doncs bé, aquesta interpretació és esbiaixada i no té cap fonament; en primer lloc, perquè si totes les banderes que no apareixen a la Constitució Espanyola haguessin de ser requisades no acabaríem mai, perquè la majoria no hi surten; per tant, hem de considerar que totes menys l’espanyola són inconstitucionals? No fem riure. I pel que fa al fet que l’estelada inciti a la violència, doncs el mateix: això no té cap fonament, perquè, precisament, aquesta bandera s’ha convertit a la nació catalana en un símbol de llibertat que no atempta contra ningú i que tan sols expressa els anhels de centenars de milers de catalans que se l’han feta seva i que amb total llibertat han decidit que la volen fer servir per animar els clubs esportius de les seves viles i ciutats. És significatiu, de tota manera, veure com en territori espanyol s’actua contra les estelades i els ikurrins, i com, en canvi, es mosta una total indiferència davant les banderes franquistes i tota la simbologia nazi i feixista que és present sense problemes en molts estadis.
Tornant a la moció que vam presentar a l’Ajuntament de Girona, es va aprovar per una àmplia majoria i només amb el vot en contra del PP i l’abstenció, si més no curiosa, del PSC. Els arguments del PP van ser els habituals: “Els independentistes volen polititzar l’esport”, “l’estelada divideix els catalans”, etc. És realment patètica la manera que tenen els espanyolistes de defensar les seves posicions. Com es pot argumentar que portar una estelada a un camp de futbol o demanar l’oficialitat de la selecció catalana és “polititzar l’esport” i que, en canvi, lluir la bandera espanyola per animar els equips espanyols o que quatre gats la pengin al balcó quan guanya la selecció espanyola de futbol no ho és? Com es pot dir que l’estelada “divideix”, quan avui aquesta bandera representa, segons les enquestes, la voluntat d’una majoria dels ciutadans de Catalunya i quan l’Estat ha d’imposar la seva bandera per la força d’una legalitat que és rebutjada cada cop més pels catalans i les catalanes? No ens hi trenquem més el cap: l’estelada és símbol de llibertat, encara que només sigui perquè qui l’assumeix, la porta o la penja ho fa perquè vol. En el cas de l’espanyola no es pot pas dir el mateix, i les denúncies de la senyora De Luna en són la millor prova.
I tornant al ple, més sorprenent va ser l’abstenció del PSC, igual que la seva argumentació. Mirin, el nostre grup no pretenia que l’Ajuntament es fes seva l’estelada, la intenció de la moció era una altra: els que portaven aquestes banderes eren ciutadans gironins, als quals la policia va coartar el seu dret a la llibertat d’expressió. En conseqüència, l’Ajuntament, com a primera institució de la ciutat, té l’obligació de defensar els drets d’aquestes persones. Si la gent del PSC no pot entendre una cosa tan elemental com aquesta, crec que encara van més perduts del que sembla.
Tan sols em resta felicitar l’Ajuntament de Girona per l’aprovació d’aquesta moció.

(Publicat a El Punt Avui, 14-07-2013)