El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/donesllagostera
Articles
Comentaris

Nosaltres decidim

 

Nosaltres Decidim és el nom de la plataforma que s’ha constituït arran de l’anunci del Govern de Rajoy de reformar la llei de l’avortament. Aquesta plataforma  fa una crida a totes les persones que creuen en la llibertat i la igualtat de les dones perquè defensin el dret de decidir sobre llurs vides. El col·lectiu afirma: som lliures per decidir i volem que l’avortament voluntari surti del Codi Penal. També demanen  que l’avortament es garanteixi, com fins ara, com una prestació sanitària més. Uns arguments que des de Dones d’Arreu subscrivim en la seva totalitat.

Enguany no podíem deixar passar la celebració del 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, sense fer referència a aquesta reforma, un atac flagrant a la llibertat de la dona que sens dubte ens retorna a l’època franquista. No estem disposades a retrocedir 30 anys en els nostres drets.

Perquè ens quedi clar:   la nova norma recupera un sistema de supòsits semblants al de la llei de 1985 i restringeix a només dos els casos en què la dona podrà avortar: el risc greu per a la salut de la mare i quan l’embaràs sigui conseqüència d’una violació. I, a més, amb condicionants, perquè  el risc per a la salut de la mare ha de ser certificat per dos metges de diferents centres i la violació ha d’haver estat prèviament denunciada.

Creiem que no n’hi ha prou que els col·lectius contraris a aquesta reforma expressin públicament el seu rebuig i convoquin actes de protesta. Pensem que les institucions i els partits polítics del nostre país, considerats democràtics, també ho haurien de fer. No oblidem que es pretén derogar una llei aprovada amb consens social.

Cal subratllar que les veus contra l’avantprojecte coincideixen en assegurar que la nova proposta no farà reduir les interrupcions voluntàries de l’embaràs. Podem preveure que l’únic que passarà serà que les dones que s’ho puguin pagar aniran a avortar a l’estranger i les que no, estaran abocades a fer-ho de forma clandestina, posant en perill la seva vida; es repetiran episodis de la nostra història que ens pensàvem que mai més tornarien a succeir.