El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/donesllagostera
Articles
Comentaris

Elsilencidelstelers1

 

Buscant Elionors

 

L’Elionor és el personatge d’un dels poemes de Miquel  Martí i Pol en qui  l’Assumpta Montellà es va inspirar per escriure el seu llibre, El Silenci dels Telers. Ens ho explicava l’escriptora i historiadora el passat 25 de setembre en una xerrada organitzada per Dones d’Arreu conjuntament amb Llagostera Solidària, l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica i Alternativa per Llagostera i amb la col·laboració de la Biblioteca Julià Cutiller.

“M’enfilava a la caixa de bitlles perquè no arribava als telers, i duia trenes, però me les lligava al cap amb un ganxet perquè podien quedar atrapades als telers”, explicava una de les dones que apareixen al llibre i ella, l’Assumpta, mentre ho escoltava, s’imaginava perfectament aquestes noies que treballaven als telers, més aviat nenes (suportant llarguíssimes jornades de feina a canvi d’uns sous miserables), amb les seves trenes que s’havien de tallar, entre llagrimots, si és  que no volien que quedessin enganxades a les màquines.

Montellà parlava de totes les Elionors que es va proposar trobar per fer el seu llibre; dones treballadores a les colònies tèxtils del nostre país a qui va voler retre homenatge; dones singulars que han passat desapercebudes per la història; dones sempre invisibles, però valentes, solidàries, ressentides, algunes, i agraïdes, unes altres. S’ha d’entendre, ens deia l’escriptora, el pensament d’aquestes dones (una vintena de testimonis que es recullen en el seu llibre) en les circumstàncies polítiques, econòmiques i socials del moment.

L’Assumpta, una escriptora  amb una capacitat increïble per gratar en episodis històrics  (en aquest cas la revolució industrial) i per recuperar la memòria de les dones, ens va donar una gran lliçó d’història, d’emocions i d’humanitat. Gràcies!