La “bombolla” futbolística

La bombolla immobiliària va esclatar després d’alguns anys d’excessives especulacions. Era d’esperar, però va acabar tenint un final per la crisi que es va originar el 2007. A inicis del 2000 semblava que el preu de l’habitatge podria arribar a no tenir límits però, finalment, va arribar el fre a tant descontrol urbanístic. El mateix està passant fa anys amb el futbol professional, tot i que ara s’ha accentuat per la mateixa crisi que fa inviable poder mantenir segons quines estructures sense un gran patrocinador o bé l’atreviment de directius que han provocat un enorme endeutament als clubs. I el problema en general ja no és només per al futbol de primer nivell sinó per a l’esport professional en general, a causa de les dificultats econòmiques en què es troba en aquests moments per intentar mantenir-se.

És l’AFE qui ha anunciat que els jugadors aniran a la vaga en la jornada 33 de les lligues de primera (BBVA) i segona (Adelante) sinó s’arriba a un “gran pacte” del futbol espanyol. L’objectiu de la mesura és per demanar que es “garanteixi en el futbol professional l’estabilitat esportiva i financera de la competició”. Els jugadors, com a professionals que són, corporativament demostren que estan en una situació límit pels grans deutes que acumulen els clubs en els seus pagaments. I no és cap sorpresa, ja que fins i tot quan l’economia global es trobava en els millors cicles de les últimes dècades, els clubs tenien deutes amb els sous i primes dels jugadors.

I l’alarmant situació actual no fa res més que confirmar visions necessàries i encertades com les de l’empresari Jean-Michel Aulas, president de l’Olympique de Lió, just abans de l’enfrontament de la Lliga de Campions amb el Real Madrid: “El futbol viu en una bombolla especulativa que està per esclatar .” I és cert, l’únic destí final de les bombolles és acabar per rebentar-se.

Música / No Surprises # Radiohead