Menú de navegació+

Quina tortura

Publicat el 19 octubre, 2010 per a Cinema |

A+ | a-

Fa pocs dies vaig anar a veure Enterrado (Buried). No, no us explicaré el final, ni tan sols us explicaré de què va, tot i que el títol ja dóna una idea molt aproximada de l’argument. El fet d’anar a veure la pel·lícula em serveix d’excusa, al més pur estil Macguffin, per parlar-vos de diverses tècniques de tortura que ens ha portat el cinema.

De tortures, n’hi ha de dues classes: la psicològica i la física. La primera és aquella que afecta la ment, la persona interior (digue-li ànima, digue-li esperit, digue-li com vulguis). És un dolor impossible d’oblidar, que et persegueix tota la teva vida. Al meu parer, la pitjor tortura.

La segona, la física, és la més impactant perquè és la que veus, la que pots tocar i que et provoca un dolor real, físic. Tots tenim a la memòria (cinèfila) el tall d’orella de Michael Madsen en el seu paper del Sr. Rosa a Reservoir dogs.

Però n’hi ha moltes més, d’escenes de torturadors i torturats. Tot seguit us poso el que, a dia d’avui, és el meu top 10 d’escenes de tortura:

10- Un hombre llamado cavallo: Aquesta no seria pròpiament una escena de tortura, ja que Richard Harris no està en contra de penjar-se dels mugrons amb els ganxos.

09- Acción mutante: No és tant per la seva crueltat sinó per l’època en què la vaig veure, una adolescència complicada, com totes, però el fet de veure un home estirat sobre una taula i com li anaven tirant pebre i llimona a uns talls que tenia al pit em va quedar gravat a la memòria.

08- Casino royale: El fet de pensar que hi ha algú capaç de fer-te seure despullat en una cadira, amb els testicles penjant, i que t’hi vagin donant cops de cinturó, afecta, especialment si ets un home.

07- Syriana: No se per què, però que et vagin traient les ungles de la mà, una a una, és una cosa que sempre m’ha creat mal rotllo.

06- Marathon man: Amb la meva fòbia als dentistes, com no em pot afectar veure com foraden les dents a un pobre desgraciat. No cal dir que no he pogut veure mai El dentista.

05- Audition: El cinema asiàtic ja fa uns anys que ens mostra la seva cara més cruel i Auditon i la seva escena de serrar una cama n’és un bon exemple.

04- Les 7 jours du talion: Els canadencs, tots macos ells, sembla que no hagin trencat mai cap plat, però sí que han trencat genolls amb un mall i després han deixat el torturat dret amb una corda penjada del sostre i lligada al coll.

03- Oldboy: La millor pel·lícula del festival de Sitges del 2004 ens va deixar moltes imatges impactants, com ara menjar-se un pop viu, però la que més em va quedar a la memòria va ser l’escena en què li treuen (treuen) les dents amb un martell.

02- Martyrs: La guanyadora d’aquest top ten és, sens dubte, la francesa Martyrs. Entre pallisses, cops, trencaments i vexacions, em quedo amb la malaltissa però imaginativa tortura d’arrencar la pell i posar el subjecte sota uns focus ben potents.

No és un error que falti la primera posició. M’agrada pensar que encara hi ha guionistes pertorbats que em sorprendran.

Misery, Irreversible, Reservoir dogs, Sympathy for lady vengance, Red nights…Segur que em deixo escenes que haurien d’ocupar un lloc destacat en aquesta llista, escenes que he preferit oblidar per la seva cruesa, o perquè les vaig veure en una època poc madura. Ni tan sols és una llista tancada. A mesura que vagi veient pel·lícules, o recordant-les, la llista anirà canviant, evolucionant.

Per no torturar-vos més amb aquesta entrada, només vull convidar-vos que comenteu quina és la vostra escena preferida.

Autor: Jordi Taulats

Dissenyador d'El Punt Avui i encarregat de controlar aquesta patoleia de Bastards