El festival de Sundance és, de lluny, el festival més important de cinema independent dels Estats Units. Aquest any, Lucky McKee (May, Red, The woods) ha dirigit i coescrit The woman amb Jack Ketchum, un film de terror que ha causat una gran commoció a Sundance per les seves escenes de violència . Una dona va caure i es va fer mal al cap quan volia sortir de la sala mentre que un dels espectadors es va posar a cridar al director i pels passadissos del cinema –com varen poder veure milers d’internautes per Youtube–: «Aquesta pel·lícula ha de ser confiscada!» Però el film és tan brutal com el pinten? I quina va ser la reacció dels crítics després de veure-la? Els Maleïts Bastards han parlat amb Pollyanna McIntosh, l’actriu en el paper protagonista, per veure com va experimentar aquell dia al Sundance.
Com va ser la teva experiència com a actriu a The woman?
Treballar a «The woman» va ser un plaer per diverses raons. Per començar el director, Lucky McKee, és un narrador increïble que es comunica molt bé amb el seu equip i evita qualsevol mena de tensió al set. A més, el talent dels actors –Angela Bettys («May», «Girl interrupted») i Sean Bridgers («Deadwood», «True blood»)–, la seva ètica de treball i l’amistat que ens unia, els feien inestimables.
Va ser un paper inusual per mi per moltes raons, ja que parlo poc a la pel·lícula i estic confinada físicament la majoria de l’estona en un lloc tancat. Tot i així, vaig descobrir que aquest fet feia que el treball fos més divertit, intens i compacte. Vaig estudiar extensament els moviments dels animals i el seu fenomen social, la història antiga, especialment els mites, i vaig treballar durant molt de temps amb el guió i el llibre, juntament amb en Lucky, i ens passàvem idees de com s’havia de filmar. Quan va arribar el dia de la filmació vaig haver d’entrar dins de la caracterització del personatge, amb un maquillatge intensiu de moltes hores. Tot i així, la pantalleta de la sala de maquillatge i la música de Byork em varen permetre deixar volar els pensaments.
El personatge em va venir de manera natural i encara em sorprèn quan a Sundance la gent em preguntava com ho havia aconseguit, com feia aquells sorolls? Se’t reconeix tan poc com a «The woman» a la vida real? Sempre els dic el mateix, si es tingués una raó per tornar als instints bàsics, qualsevol podria fer el mateix. M’encanta la meva feina, ja que em dóna l’oportunitat d’explorar diverses parts de mi mateixa i, pel que he vist en aquest cas, puc arribar a fer emocionar els espectadors amb la meva actuació.
Per què la reacció d’una part del públic va ser tan dura amb la pel·lícula?
És una pel·lícula molt visceral i al final acaba molt malament. Realment em va saber greu per la dona que es va desmaiar a l’estrena, ja que estic familiaritzada amb reaccions semblants d’amics a causa de la sang o de mutilacions a les pel·lícules. És una cosa horrible sentir-se sol i, a la vegada, present amb l’audiència.
El film no està recomanat per als menors de 17 anys, però, és clar, si ets susceptible a desmaiar-te per aquestes coses és millor que la vegis amb un amic i una bossa de gel. Pel que fa a l’home que va malparlar del contingut de la pel·lícula, penso que no es va poder reprimir. El film treballa l’abús d’una manera molt directa i penso que el que mostràvem el va fer enfadar, i així havia de ser, però crec que la seva reacció estava mal dirigida. La culpa no és de la feina del director, en Lucky, que ens pot semblar misogin o abusiu, ell només ensenya les coses tal com són, d’una manera inusual i efectiva.
Per mi, igual que molts crítics que varen respondre positivament a la pel·lícula, estem davant d’un film d’igualtat d’oportunitats, alguns fins i tot li posarien l’etiqueta de feminista. La meva part preferida és quan a la pel·lícula es barreja el tema de l’horror amb el de les dones i la violència en l’escena de la violació. L’oponent és real, és del tot efectiu. La violació és horriblement comuna i el meu personatge no es deixa «matxacar» de cap de les maneres. Això és el que més m’agrada de tot.
Per seguir tot el que fa Pollyanna McIntosh, podeu fer-ho a través de la seva pàgina del Facebook
Please check Pollyanna McIntosh’s facebook page for the latest updates.
Autor: Víctor Gonzàlez
Professor i formador pedagògic en llengües i noves tecnologies per a escoles internacionals. Crític de cinema a @elsbastards
- Web: http://www.exuc.org/
- Twitter: https://twitter.com/Exuc
- Facebook: https://www.facebook.com/vikgo