Diuen que el simple moviment de les ales d’una papallona pot canviar el món. És el que es coneix com l’efecte papallona i és el que ara està passant a la xarxa amb la detenció del propietari de Megaupload, Kim Schmitz, també conegut com a Kim Dotcom. El tancament d’aquest portal de descàrregues il·legals ha provocat un tsunami a internet. Per començar aquells servidors que tenien la mateixa funció -Fileserve, Filesonic, Filejungle, Videozer o Videobb- han retirat els seus productes i han deixat gairebé buits de contingut pàgines web tan conegudes com www.seriesyonkis.com (quin negoci més rodó van fer els seus propietaris quan fa poques setmanes es van vendre el domini per 10 milions d’euros). Aquest és el primer efecte del moviment de les ales de la papallona.
El segon el trobem en el cinema i en aquells webs legals que ofereixen pel·lícules o sèries pagant. Als Estats Units, per exemple, en el primer cap de setmana sense Megaupload la recaptació va pujar a 136 milions d’euros, un 32% més que en el mateix període de l’any passat. I això que les estrenes no eren res de l’altre món (la més coneguda era una nova entrega de la saga Underworld). Pel que fa a l’altre sector beneficiat, destaquen a casa nostra els portals www.filmin.es i www.wuaki.tv que han doblat o triplicat les visites respecte de la mitjana habitual dels últims mesos.
I els usuaris? Com es buscaran la vida? Sembla que tornen amb força els programes de descàrrega d’arxiu punt a punt (P2P) com l’eMule (conegut popularment com “la burra”), eDonkey o Ares. L’inconvenient d’aquests sistemes és la lentitud de les descàrregues i la incertesa que mai saps si estàs baixant el producte correcte o un virus encobert. Mentrestant, www.seriesyonkis.com intenta continuar sobrevivint i ahir mateix va penjar el tercer capítol d’Alcatraz, això sí amb només dos o tres enllaços tant per a streaming com per descarregar.
I enmig d’aquesta polèmica, us preguntareu quina és la posició d’aquest bastard que us escriu? És una qüestió molt complexa, perquè la pirateria realment és un mal endèmic que perjudica els drets d’autors i mata les grans empreses, però per altra banda tampoc hi ha una plataforma legal que ofereixi pagant tota aquesta sèrie de productes. Algunes de les sèries mai arriben a l’Estat espanyol. Com pretenen que les puguem veure? Em moc, doncs, entre dues aigües, perquè està clar que les pràctiques de Kit Dotcom -un personatge llefiscós, almenys d’aspecte- eren il·legals i poc ètiques, sobretot quan pagava al primer postor que pengés un film en screener. Però tampoc és el diable.
Qui estigui lliure de pecat que tiri la primera pedra. Com explica irònicament el bastard David U. Ruiz en una de les seves piulades: “Pepe i Kim Dotcom són el veritable problema. Un cop ajusticiats el món serà millor, l’atur s’esvairà i l’economia reviurà tal com l’au fènix”. Completament d’acord, tot i que en el cas de Pepe, el jugador del Madrid, potser n’hauríem de parlar més tranquil·lament.
Autor: Marc Bataller @marcbataller
Fan de Sons of Anarchy i els clàssics dels 80 amb Stallone, Schwarzenegger i Van Damme. I, sobretot, anticahierista!!!
- Web: http://www.caperrada.com
- Twitter: https://twitter.com/marcbataller
- Facebook: https://www.facebook.com/marc.b.serra