Menú de navegació+

Bye, bye Alcatraz?

Publicat el 10 abril, 2012 per a Sèries |

A+ | a-

Alcatraz, la que havia de ser la gran sèrie de l’any, ha tancat la primera temporada amb més pena que glòria i s’ha anat desfent com un terròs de sucre. Les audiències als Estats Units han baixat en picat: el pilot va aconseguir reunir uns deu milions d’espectadors i l’últim capítol, només 4,7. J.J. Abrams ha fracassat estrepitosament i a hores d’ara no se sap si hi haurà segona temporada o serà cancel·lada per la FOX, tal com ja va fer amb Terra Nova. No ha estat un bon any per a la cadena nord-americana.

Però centrem-nos en els errors d’Alcatraz, que en té i molts. Personalment he aconseguit arribar fins al final de la temporada, però reconec que més d’un cop he estat temptat de deixar-la. Per què? La trama té un cert punt d’originalitat amb uns presos que van desaparèixer el 1963 i que ara tornen amb el mateix aspecte el 2012, però els capítols sempre segueixen el mateix patró i acaben avorrint –pres que apareix com un bolet, flashback de la seva vida criminal i finalment la seva detenció–. És cert que hi ha un metaargument sobre què fan aquests presidiaris en el present i per què es va produir el salt temporal, però tampoc no s’acaba d’explotar del tot. Després hi ha els personatges principals que no tenen cap feeling amb el públic ni tampoc s’aprofundeix en les seves històries personals, de les quals es podria treure molt de suc: ni Rebecca Madsen (Sarah Jones) ni el Doctor Soto (Jorge García, l’Hugo de Lost)  ni Emerson Hauser (Sam Neil) ens fan trempar.

L’únic que sobresurt és l’alcaid Edwin James (Jonny Coyne). M’encantaria que es fes un spin-off sobre James. Fins i tot seria millor això que no pas una segona temporada d’Alcatraz, una sèrie que no passa de ser un simple blockbuster. El problema és que ens van bombardejar amb tanta publicitat i van voler crear tanta expectativa que ens van fer entendre que podia ser un altre Lost o una altra sèrie de culte com Mad men o The Wire, quan es tracta d’un simple producte de crispetes. Si haguessin anat amb la veritat per davant, potser ara no es trobarien amb crítiques tan ferotges.

El doble capítol final tampoc no ha ajudat a millorar la situació. És cert que hi ha la millor escena de tota la temporada –una espectacular cursa pels carrers de San Francisco a l’estil de Bullit–, però la resta és un bluf, sobretot l’última escena. ATENCIÓ SPOILERS. La mort de Rebecca Madsen no ens produeix cap sobresalt ni ens deixa intrigats esperant què passarà en la propera temporada, perquè tots els que hem vist Alcatraz ja hem comprovat que la plata que tenen alguns presos a la sang pot servir per ressuscitar morts. Per tant, és obvi que a la segona temporada, si n’hi ha, Rebecca rebrà una curació màgica. Un cliffhanger decebedor.

Autor: Marc Bataller @marcbataller

Fan de Sons of Anarchy i els clàssics dels 80 amb Stallone, Schwarzenegger i Van Damme. I, sobretot, anticahierista!!!