Menú de navegació+

‘Homeland’ i Barack Obama

Publicat el 23 octubre, 2012 per a Sèries |

A+ | a-

L’Emmy a la millor sèrie dels EUA a l’extraordinària Homeland ha coincidit en el temps amb la batalla per la Casa Blanca entre Barack Obama i Mitt Romney. El president ha reconegut que Homeland és la seva sèrie preferida i aquest detall pot ajudar-nos a entendre l’enorme diferència respecte la forma de veure el món entre els demòcrates i els republicans, cada vegada més extremistes. Homeland, que no és una sèrie tan patriòtica com sembla a primera vista, parla de terrorisme islàmic, un terreny adobat per a les grans audiències en un país encara trasbalsat per l’11-S del 2001 i que des de llavors ha gastat milions i milions de dòlars en guerres absurdes a les muntanyes de l’Afganistan i el Pakistan.

La sèrie, basada en un programa de la televisió israeliana, exposa, tot i que fa d’una forma subtil, com l’amenaça o els actes terroristes poden tenir causes al darrera. No són només actes de psicòpates que odien els Estats Units perquè Al·là o Mahoma se’ls apareix cada matí per exigir-los la crema dels infidels. El terrorisme no és justificable, però tampoc neix per combustió espontània. “Què els hem fet?” es pregunta un dels investigadors en adonar-se dels plans dels enemics. A l’hora d’afrontar la política exterior aquesta és una pregunta clau i rellevant i que diferencia Obama i els seus rivals republicans. No només es tracta de lluitar contra el terrorisme, sinó de trobar i arrencar l’arrel que genera aquest odi, missió més difícil que anar a caçar a Bin Laden, una operació que podrem veure aquesta any a les grans pantalles de la mà de Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty).

Més enllà de la reflexió, la sèrie és angoixant i manté enganxat l’audiència gràcies a un guió laberíntic amb girs calculats que mantenen la tensió sempre a l’alça. Tot plegat, sense oblidar la interpretació sublim de Claire Danes. El perill de tenir un terrorista infiltrat serveix per mostrar-nos com, amb els anys, la política de seguretat als EUA ha fet un gir total. Això, de fet, ja es podia observar a The Wire, una altra sèrie de capçalera d’Obama, on els recursos fluïen cap a la lluita contra el terrorisme islàmic i fugien en la batalla contra els cartes de la droga, que cada vegada campen més lliures a les grans metròpolis del país. Si Romney, que no té cap dubte sobre la maldat intrínseca dels terroristes (fins i tot dels resistents palestins), arriba a la Casa Blanca la guerra farà una nova escalada. Faran falta més diners i aquests diners s’han de treure d’altres programes de seguretat, una bona notícia per a les màfies nacionals.

Lluís Simon

Autor: Lluís Simon

Periodista o similar. M'interessa tot. Heus aquí la magnitud del problema.