Menú de navegació+

‘Sons of anarchy’ per a principiants

Publicat el 13 desembre, 2012 per a Sèries | 12 comentaris

A+ | a-

Sons of anarchy, de Kurt Sutter, és, sense cap mena de dubte, una de les millors sèries del segle XXI, a l’altura de The wire, Mad men, Six feet under, Boardwalk EmpireTreme i The Sopranos. Pels que encara us fa mandra entrar a l’univers SOA, i just acabada l’espectacular cinquena temporada, us faig cinc cèntims del que podeu trobar, evitant spòilers i amb l’objectiu d’enganxar els que encara puguin tenir dubtes.

La banda: Sons of anarchy (SOA) és una banda fictícia que va ser fundada l’any 1967 per exveterans de la guerra del Vietnam. També coneguts com a SAMCRO (Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original), la seva icona és la Mort amb un fusell M16, una dalla i la bola de vidre amb la A d’anarquia. Els seus membres condueixen Harley Davidsons Dyna.

La ciutat: es diu Charming, és al nord de Califòrnia, i la controla i protegeix el grup dels SOA. El seu clima i paisatge és típicament mediterrani i els habitants són de classe mitjana amb petits negocis locals.

La violència: la sèrie està plena de persecucions sensacionals amb armes de tota mena, batalles campals a bars, carrers i presons, extorsió, tortures, tràfic de drogues i d’armes, suborns, prostitució i atacs frontals amb bandes d’irlandesos, llatins o russos.

Els personatges: Clay Morrow (Ron Perlman) és el pare semidéu dels SOA. El veurem prendre decisions no gaire encertades per al grup. Gemma (Katey Sagal), la seva parella, el protegeix a l’ombra fins que, a la temporada 5 tot explota. I de forma espectacular. Jax (Charlie Hunnam) és el fill de Gemma, alt, atractiu i vinculat amb la doctora Tara (Maggie Siff), de l’hospital St. Thomas de Charming. La seva relació amb el seu padrastre (Clay) és de pur amor-odi. El pare biològic d’en Jax, ja mort, era un idealista que va fundar els SOA amb uns principis morals molt sòlids i que es va esmicolant a mesura que veiem com passen els capítols.

La ideologia: els SOA proclamen clarament el seu antiracisme des del capítol 1. Amb intencions de fer un bé a la comunitat de Charming, expulsen els traficants de drogues renegant de l’autoritat (la policia) i seguint un estil anàrquic de vida lliure i lluny de les convencions morals de la burgesia americana. Les votacions es porten a la seu central amb un president que té l’última decisió seguint els consells del grup que sempre el poden destituir per majoria.

La referència literària: Sons of anarchy és Hamlet i, segurament, acabarà com Hamlet, la gran obra de William Shakespeare. Clay és el rei Claudi, Gemma és Gertrudis i Jax, el príncep Hamlet que, amb malenconia, dialoga amb el seu pare mort (com si fos un espectre) mitjançant velles cartes que va escriure quan va fundar els SOA.

Sons of anarchy seguirà amb una sisena i una setena temporades a la cadena FX. L’esperem amb candeletes.

Autor: Víctor Gonzàlez

Professor i formador pedagògic en llengües i noves tecnologies per a escoles internacionals. Crític de cinema a @elsbastards

12 comentaris

 1. Magnífic article.
  Sembla mentida que l’hagi escrit el senyor Victor.

 2. Vaig veure els 3 o 4 primers capítols i la vaig abandonar, pensant en reemprendre-la quan tingui temps. Crec que es mereix ser vista “monotemàticament”. Bon sintetisme, Víctor. Ja tinc ganes d’estar gaudint de la 5a, a la que tots heu dedicat grans elogis.

 3. Val molt la pena, Taxidermia. És una gran sèrie americana.

  • Víctor Ribas

   No ho dubto que sigui gran, jo em vaig avorrir al 4rt episodi…quan tingui una estona li donaré la 2a oportunitat vist el que dius. Però posar-la a l’alçada de The Wire o Tremé, que de les citades són les úniques que he vist em sembla exagerat. No sé…

   • Jo m’ho crec. Van recomanar Homeland i mira, enganxada perduda estic ara mateix!

    • Doncs faré cas a en Victor i la miraré. Quan tingui temps perquè cinc temporades…rn74

 4. Totalment d’acord amb en Víctor.

  SoA és una de les millors sèries que he tingut el plaer de verure-la. Motos, strippers, persecucions, lluites internes, tirotejos…

  Us estimo, brothers

 5. Vaig deixar-ho a la primera però tothom diu que millora… Us faré cas!

 6. Vk,
  Ets grAnarquista.
  Em moro de ganes de veure la sèrie, sobretot veient que una colla de ninyatos no han passat del quart capítol, perquè tenien nones….
  … I, si apunta cap de Xèspir, mellor!!!! Sigui Àmlet o Màcbet, un gir sempre factible quan l’obra l’inspira aquell comediant anglès.
  M’has fet sentir l’olor de goma derrapada, de pixats a la cantonada, de vòmits al bar, de maria de la bona, de sexe, droga i rock’n’roll i violència.
  Saps com s’hi arriba a Charming en transport públic?

  • Víctor Ribas

   Només un sith pot ser radical, compliré amb el meu deure…zummmmmmm.

 7. Preparem un viatge amb els Bastards a Charming aquest proper mes d´agost. Si vols venir, Darth, envia´ns un missatge al contestador de la seu central del Barri Vell. Amb foto inclosa.

 8. Bastards, motards i cuir? M’apunto!

Escriu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*