Menú de navegació+

Doctor, carnisser, assassí

Publicat el 4 febrer, 2013 per a Sèries |

A+ | a-

A young doctor’s notebook és una minisèrie en què s’adapten alguns del relats de l’escriptor Mikhail A. Bulgakov. De quatre capítols de vint minuts cadascun, es va emetre el desembre del 2012 pel canal britànic Sky Arts, gràcies a la productora Big Talk.

El nom de la minisèrie és explícit i aclaridor per ell mateix. Es narra la història d’un jove doctor que acaba els estudis de medicina a Moscou el 1917, a l’inici de la Revolució Russa. El protagonista, Vladimir Bomgard, es veu apartat d’aquest gran moment històric quan el destinen a un poble situat enmig del no-res on podrà practicar, amb certes dificultats, la seva professió. La casa més propera serà a un dia de viatge i una neu insistent farà impossible la vida de Vladimir fora de les quatre parets de la seva nova llar.

A més d’haver de lluitar contra la monotonia i uns companys de feina d’allò més peculiars, sempre li rondarà el fantasma de l’antic doctor Leopold Leopoldovic, el qual és tractat amb uns elogis que només haurien de merèixer les divinitats. Vladimir serà desprestigiat perquè és jove i per la seva inexperiència en l’àmbit pràctic de la medicina. Tot i haver estat un alumne brillant, els seus coneixements es basen en la teoria, només entén els casos gràcies als llibres que ha llegit, per la qual cosa en algunes operacions sembla que estiguem presenciant una carnisseria en comptes d’una operació.

La seva batalla perduda seran els pacients que el visiten. Tota la frustració es condensarà en ells. Vladimir ve de la ciutat, on està al dia dels últims experiments, però s’ha d’enfrontar a una societat rural que no està acostumada als nous tractaments. Tot i la cruesa de la nova vida de Vladimir, el tractament que se’n fa és des de l’humor, cuidat, ben conduït i amb un punt àcid.

La història enganxa, fins i tot es troben a faltar uns quants capítols més, o que la durada fos d’una hora per capítol i no de vint minuts. Les experiències del doctor són apassionants i anem veient que rere l’humor i la inexperiència hi ha un vel negre que va cobrint la narració. El punt fort són els protagonistes. Tant Daniel Radcliffe (Harry Potter) com Jon Hamm (Mad men) interpreten el mateix personatge, Vladimir Bomgard, en diverses fases de la seva vida. Tot i que pugui semblar inquietant, els dos actors comparteixen escenes. I és que es parteix del moment en què el madur Bomgard descobreix un dietari on el seu jo més jove hi anava anotant tot el que li passava a l’inhòspit hospital rural. Des de la lectura de certs passatges Hamm interroga Radcliffe, li dóna un cop de mà o simplement espera el desastre. Radcliffe és conscient de la presència de Hamm i intueix quin és el destí que li espera.

El tàndem entre els dos actors és immillorable, es palpa la química i podem arribar-nos a creure que un acabi esdevenint l’altre. És agradable veure com Jon Hamm aguanta i convenç en un altre registre diferent del de Donal Draper i com Daniel Radcliffe es pot treure sense problemes l’estigma de Harry Potter.

Autor: Anna Vilaró