Menú de navegació+

‘Mud’: el retorn d’en Tom i en Huck

Publicat el 2 setembre, 2013 per a Cinema |

A+ | a-

Jeff Nichols, Mark Twain, Matthew McConaughey, Michael Shannon, Mud, els Bastards

Una de les pel·lícules més interessants del 2012 fou Take Shelter de Jeff Nichols, la història d’un possible esquizofrènic que s’obsessiona amb l’arribada d’un tornado posant al límit la seguretat de la seva família. El film va rebre molt bona resposta per part de crítica i espectadors. Ara s’ha estrenat Mud,el darrer  treball de Jeff Nichols, i és natural que s’observi aquesta obra amb lupa i que se la compari amb l’anterior. Amics lectors, aquí som bastards i això no ho farem, s’ha de buscar la diferència. Els companys de Cahiers ja faran les reflexions sobre la tercera pel·lícula del jove director d’Arkansas i de la seva mirada particular sobre la societat americana, i parlaran del seu actor fetitxe Michael Shannon. Nosaltres comparem Mud amb l’univers Mark Twain.

Jeff Nichols, Mark Twain, Matthew McConaughey, Michael Shannon, Mud, els BastardsUn grapat de Bastards, els nascuts als setanta,vam tenir la desgràcia, o potser la sort, de no haver de llegir Tom Sawyer, primer perquè existia la col·lecció de còmics Joyas literarias juveniles que ens resumia en imatges la majoria de novel·les clàssiques, des de Jules Verne fins Emilio Salgari passant, és clar, per Mark Twain. La segona raó que ens va apartar de la lectura novel·lesca va ser la versió animada (1980) que passaven per televisió espanyola. Per tant ens vam il·lustrar en Tom Sawyer de manera ràpida i amena. El vostre humil narrador va gaudir com un animal amb la història de l’indi Joe, de com en Tom i l’inseparable Huck Flinn aconseguien detenir-lo i emportar-se el tresor indi. Evidentment era necessari anar seguint la història dels dos amics, i anys més tard vaig poder visionar la versió per cinema de Les aventures de Huckelberry Finn (1993) de Stephen Sommers interpretada per Elijah Wood, ja veieu que la lectura no és un dels meus entreteniments preferits. En Huck ajudava a un esclau negre a refugiar-se mentre intentava demostrar la seva innocència.

A Mud ens trobem amb una versió actualitzada del món de Twain. Els dos nens protagonistes, en Neckbone i l’Ellis, són amics inseparables, viuen a prop del riu, van a l’escola, treballen ajudant a la família, tenen les inquietuds pròpies de la pubertat i sobretot, tenen ganes d’aventures per fugir de la realitat dels adults. Per això quan se’ls presenta l’oportunitat d’ajudar a un fugitiu (en Mud interpretat perJeff Nichols, Mark Twain, Matthew McConaughey, Michael Shannon, Mud, els Bastards Matthew McConaughey)  i, a més, intentar que recuperi l’amor de la seva vida, no ho dubten ni un moment. I és que l’amor és el motor de la història, l’amor pur de la infància que es va degenerant en la maduresa i que, moltes vegades, acaba desapareixent. Aprendre  que l’amor per sempre potser no existeix i que durant la vida hem d’afrontar moltes decepcions, portaran a l’Ellis a lluitar perquè l’amor triomfi.

De manera menys excessiva que Besties del Sud Salvatges (2012),  Mud  deixa espai a la critica social, de com les zones rurals de l’Amèrica profunda es van esborrant del territori amb l’excusa de construir un lloc millor,  segons el pensament cosmopolita, és clar.

Autor: Jep Soler

L'home de pes dels Bastards. Nyerro. Tot depen.