Tom Clancy tenia un tanc M4A1 de la Segona Guerra Mundial al jardí de casa seva a Baltimore, disset de les seves novel·les havien arribat al número 1 de la llista de les més venudes del New York Times i s’estima que s’han imprès més de 100 milions d’exemplars dels seus llibres a tot el món.
L’Amèrica republicana l’adorava. Era l’escriptor militarista de dretes del país i si eres un verdader patriota americà l’havies d’haver llegit. Una anècdota personal: una coneguda (no dic amiga perquè no m’insulteu) a qui vaig visitar l’any passat a la ciutat de Charleston tenia a la biblioteca de casa seva totes les seves obres per ordre alfabètic junt amb les de Stephen King. Era membre de la National Rifle Association, com el senyor Clancy, i també admirava fervorosament Ronald Reagan i George W. Bush. Jo sóc d’esquerres i pacifista, però m’agrada visitar cases de monstres republicans per després fer cròniques en aquest blog. Manies de la vida.
Clancy va fer algunes coses bones, no li ho podem negar. Va crear la figura de Jack Ryan amb films d’èxit i ben fets com La caza del Octubre Rojo (1990), Juego de patriotas (1994), Peligro inminente (1994), Pánico nuclear (2002) i l’encara no estrenada Jack Ryan: Shadow recruit (2013), que sembla tenir bona pinta. També va escriure el guió d’icònics i al·lucinants videojocs com els de Splinter cell i Rainbow six, amb un realisme tan impressionant que l’exèrcit dels Estats Units els utilitzava per als seus entrenaments. L’èxit comercial de Splinter cell ha fet que Hollywood ja tingui preparat el seu arsenal industrial per treure els films que faci falta al mercat, i en tres dimensions.
Sobre les seves novel·les, algunes coses a dir. Coneixia a la perfecció la fórmula del best-seller, amb trames lineals, diàlegs directes i llargs paràgrafs sobre detalls tècnics d’armes, agències d’informació, satèl·lits d’espionatge i submarins nuclears; els seus protagonistes eren patriotes neocons amb l’objectiu d’eliminar els terroristes que amenacen Amèrica, i era un geni per inventar-se malvats de tota mena com ara el pilot nacionalista japonès que rebenta el Capitoli amb el seu avió a Deuda de honor (premonició dels atacs de l’11 de setembre) o els lliberals americans progressistes a The sum of all fears (1991). També els catalans vam ser els dolents a Op-Center. Balance of power (1998), en què ens converteix en els serbis de la Península dins d’una absurda nova Guerra Civil Espanyola. Sense comentaris.
Ideals conservadors ianquis i militaritzats. Ignorància de qualsevol cultura que no fos l’americana. Tom Clancy serà sempre l’escriptor de dretes més venut del mercat de best-sellers actual.
La meva recomanació? Mireu els films i deixeu estar els llibres; per més que ho intenteu, no traureu mai res de profit de les seves idees republicanes.
Autor: Víctor Gonzàlez
Professor i formador pedagògic en llengües i noves tecnologies per a escoles internacionals. Crític de cinema a @elsbastards
- Web: http://www.exuc.org/
- Twitter: https://twitter.com/Exuc
- Facebook: https://www.facebook.com/vikgo