Menú de navegació+

‘Star Wars’ per un principiant: ‘La venjança dels Sith’

Publicat el 12 juliol, 2014 per a Cinema, Star Wars per a principiants |

A+ | a-

star-wars-3d-episodio-1-la-amenaza-fantasma

S’ha de fer un esforç gran a l’hora de donar una oportunitat a aquesta saga, sobretot si només s’han vist les dues primeres entregues. Des de la meva postura d’aprenent sadomasoquista vaig engegar el blu-ray i hi vaig col·locar el disc amb una desgana majúscula. Com sol ser habitual la meva intuïció em va enganyar i us haig de dir amb total honestedat que el tercer episodi és distret, trepidant i amb missatge polític inclòs. Què més voleu?

Episodi III – La venjança dels Sith: tractat sobre l’autocràcia

amidalaFitxa tècnica: Direcció i Guió: George Lucas, Actors: Ewan McGregor, Hayden Christensen, Natalie Portman.

Argument: La guerra civil entre galàxies continua mentre l’amor impossible entre l’Anakin i la princesa Amidala comença a passar per algunes dificultats, sobretot a causa de la transformació de l’Anakin al costat fosc fruit de la por a perdre, novament, una persona que s’estima. Finalment es desemmascara el traïdor del senat que està controlant la revolta en benefici dels Sith.

Anàlisi d’un principiant: Una vegada han marxat les explicacions prèvies espai enllà el film comença amb força i ens situem en plena batalla de la guerra civil interplanetària, amb un combat per l’aire entre l’exèrcit de la República i els separatistes. Ovi-Wan Kenobi amb l’R4 (l’androide i no pas el cotxe) i l’Anakin Skywalker amb l’R2D2, dins les seves respectives naus, es van carregant darth vaderamb astúcia i valentia els robots que es van trobant pel camí, sobretot les mosques robòtiques que aporten el toc d’humor a la lluita; si haguessin existit en l’època de Sant Narcís s’haurien acabat les guerres amb els francesos més ràpidament, ja us ho asseguro. Parlant d’humor cal destacar l’imprescindible paper d’R2D2, ell sol aguanta tota la primera part del film.

A més de la millora en els efectes especials també gaudim de millors escenes d’acció. Vist amb perspectiva semblava que els episodis anteriors fossin de transició per arribar aquí, on tothom es treu les caretes, o se les posa, per pronunciar-se a favor de la força (Jedi) o del costat fosc (Sith). L’aparició clara del mal es defineix clarament a favor de qui obiwanens hem de posicionar,  i que s’enfrontin les dues parts motiva l’espectador i sembla que, per fi, ens deixem de romanços i ens posem seriosament en el que toca. De les escenes d’acció cal destacar les dues lluites d’Obi-Wan Kenobi, la primera en el planeta Utapau contra el general Grievous i després en la batalla final contra el seu aprenent Anakin Skywalker, que donarà pas al naixement de Darth Vader.

M’agradaria parlar d’alguns aspectes polítics que apareixen perquè els paral·lelismes amb la realitat són clares, i vull pensar que es va fer expressament. El paper del senador, escollit democràticament i que des de dins el senat prepara un complot per aconseguir erigir-se en el salvador de la pàtria, dirigint la galàxia des d’una postura autoritària, recorda el moviment hitlerià per controlar l’Alemanya dels anys trenta. George Lucas sap anar situant frases mítiques de la política americana, d’aquesta manera també ajuda a definir millor el personatge, com per exemple quan Darth Vader diu «Si no estàs amb mi, ets el meu 18832331.jpg-r_640_600-b_1_D6D6D6-f_jpg-q_x-xxyxxenemic», frase quasi calcada a la del president George W. Bush després de l’atac a les torres bessones. Lucas també té ganes de carregar-se el senat, i mostra la part més corrupta de la política, aquella en què només es mira pel benestar propi sense pensar en la comunitat. Ja sé que no és res de nou, sempre ha sigut així i no s’espera que canviï, encara que existim des de fa temps en un lloc molt i molt llunyà.

Les escenes finals, ara que he acabat de veure la quarta part de la saga, serveixen per lligar les dues trilogies, per tant veiem l’Estrella de la Mort en construcció, veiem el destí dels fills de Darth Vader i també la seva nova disfressa, fins i tot hi ha un personatge que apareix en el comandament de la nau que sembla que porti una careta força cutre per imitar el gran Peter Cushing de l’episodi següent. De tot això ja uns en parlaré d’aquí tres setmanes. Que la força us acompanyi!

Autor: Jep Soler

L'home de pes dels Bastards. Nyerro. Tot depen.