Menú de navegació+

Els meus personatges bastards: Hernry Hill (‘Goodfellas’)

Publicat el 25 octubre, 2014 per a Cinema |

A+ | a-

HenrryHill01

“Que jo recordi, des que vaig tenir ús de raó vaig voler ser un gàngster…” Aquesta frase de Henry Hill a Goodfellas (Un dels nostres) és una de les sentències més famoses de la història de les pel·lícules de la màfia, un pensament que també podrien fer seu Billy Bathgate (protagonista de la pel·lícula homònima basada en l’enorme novel·la de E.L. Doctorow) i Calogero de A Brox Tale (Una història del Bronx). Tots ells viuen en barris en què la màfia controla totes les activitats i oposar-te a ella només et pot suposar una pallissa. La seva riquesa, els seus cotxes i el seu ritme de vida ostentós, fa que per a molts nens aquella sigui la vida que desitgen.

HenrryHill02Henry Hill, interpretat magistralment per Ray Liotta va entrar a la màfia com a noi dels encàrrecs i ben aviat va anar escalant posicions. La seva habilitat pels robatoris i la manipulació d’apostes el fan un bon company de viatges per James Conway (Robert de Niro) i Tommy DeVito (Joe Pesci), tots tres formaran una excel·lent banda que farà guanyar a la “família” molts diners tant en petits com en grans robatoris. Tot i aquesta rendibilitat Conway i Hill mai en podran ser membres de ple dret pel fet de no ser purament italians.

La vida d’accessos de Hill el portarà a tenir problemes amb la seva esposa Karen (Lorraine Bracco) i a buscar noves formes d’ingressos (i consum) amb la cocaïna. Aquesta vida s’acaba quan veu que ha perdut el control i que la situació amb la “família” (mafiosa) després de l’execució de Tommy no és la millor. La seva decisió? Convertir-se en testimoni protegit i viure tranquil•lament en una casa apartada a Nebraska, California o allà on l’FBI li digui que estarà segur. A la darrera seqüència veiem a un Hill que surt d’una casa unifamiliar i recull el diari vestit només amb un barnús. Està consternat per haver de deixar una vida que li agradava i que li donava tot el que volia quan ho volia,  “I’m an average nobody… get to live the rest of my life like a schnook”, aquesta frase i el My Way de Sid Vicious posen fi a la pel·lícula.

HenrryHill03El Hill de Goodfellas és un personatge inspirat en el mafiós del mateix nom que es va convertir en un informador de l’FBI i que va morir als 68 després d’una estranya parada cardíaca. Hill va participar de l’atracament de les oficines de la Lufthansa a l’aeroport JFK de Nova York i va tenir una vida absolutament semblant al seu personatge cinematogràfic del qual sempre se’n va mostrar orgullós.

Henry Hill, aquell que volia ser un gàngster i va acabar sent ningú, va agrair arribar viu a 68 anys “no hagués pensat mai que això passaria”, ara gràcies a Scorsese i a la pel·lícula ja és un personatge mític, “Un dels nostres” personatges bastards preferits.

Autor: Jordi Dorca

Sóc programador del Museu del Cinema. Escric a la Revista de Girona i sobre cinema i sèries a Els Bastards.