Menú de navegació+

Kenneth Branagh, l’apòstol de Shakespeare

Publicat el 29 novembre, 2014 per a Sense categoria |

A+ | a-

kenneth-branagh-as-macbeth

Actor, director, productor, guionista, dramaturg… Sir Kenneth Branagh (Belfast, 1960) ha tocat totes les tecles hagudes i per haver en el món de la interpretació.

Conegut i reconegut per les seves adaptacions de William Shakespeare, tant al cinema com al teatre, la vocació per ser actor li va venir als 15 anys quan va veure Derek Jacobi interpretant Hamlet. Als 18 anys va ingressar a la Royal Academy of Dramatic Arts i als 23 va tenir el reconeixement, tant en l’àmbit de la interpretació com de la direcció, pel seu paper d’Enric V per a la Royal Shakespeare Company.

Durant una de les seves freqüents incursions per a la televisió va conèixer Emma Thompson a la minisèrie Fortunes of war, i tres anys més tard es casaven i sis més tard es separaven.

peters-friendsLa seva primera experiència amb un gran estudi, Morir todavía, film que homenatjava el cinema negre i que va fer que els crítics el comparessin amb Orson Welles, li va permetre rodar la comèdia Els amics de Peter i, més tard Molt soroll per a no res. Frankenstein de Mary Shelley va ser una de les produccions més cares i, tot i que va ser considerada un fracàs comercial, va obtenir 106 milions de dòlars de beneficis.

La versió de Hamlet de quatre hores, La solución final, Harry Potter i la cámara secretaPromesas incumplidas o Valkyrie són altres films en què ha participat. Tot i haver estat nominat en múltiples ocasions, Kenneth Branagh mai ha aconsegui l’Oscar ni el Globus d’Or. Això sí, ha guanyat en vàries ocasions els premis BAFTA, potser menys mediàtics però amb més crèdit.

Però ara què està fent?

wallanderDes del 2008 que participa en la minisèrie de la BBC Wallander, en la qua) Kenneth Branagh dóna vida a l’inspector creat per Henning Mankell, Kurt Wallander. El 2011 dóna vida a Sir Laurence Olivier a Una semana con Marilyn i dirigeix el film d’èxit Thor, de la productora Marvel, i el 2012 participa a la cerimònia d’obertura dels Jocs Olímpics de Londres. El 2014 dirigeix i coprotagonitza l’últim film de les aventures de Jack Rayan, Jack Rayan: operación sombra i al març del 2015 s’espera l’estrena de l’adaptació que ha dirigit de Cenicienta, amb Helena Bonham Carter, Cate Blanchet i Lily James. Amb tot això, Kenneth Branagh no ha deixat de dirigir i actuar al teatre. I tot i que pugui semblar mentida, com a anècdota us deixo això: no ha debutat a Broadway fins aquest any, amb un muntatge de Macbeth.

Autor: Jordi Taulats

Dissenyador d'El Punt Avui i encarregat de controlar aquesta patoleia de Bastards