Menú de navegació+

#JeSuisMinistèrica

Publicat el 20 abril, 2015 per a Sèries |

A+ | a-

ministerio-del-tiempo-tv1-julian-amelia-folch-alonso-lope-de-vega-lorca-dali-picasso-critiques-cinema-pel·licules-pelis-films-series-els-bastards-critica

Vagi per endavant que si em poses una sèrie de viatges en el temps… ja m’has guanyat!

Fa uns dies ha acabat la 1a temporada d’El Ministerio del Tiempo amb un capítol final que ha deixat els ministèrics amb ganes de més. Ha estat una temporada curta amb capítols desiguals però la majoria han estat de nota alta. Potser no és una sèrie de 10, però sí que és una sèrie de 8. Han estat 8 capítols que han tancat temporada amb uns discrets resultats d’audiència (amb poc més d’un 10% de mitjana) que no reflecteix ni molt menys els nombrosos seguidors que té la sèrie. Uns índex d’audiència que avui dia ja no són representatius de la situació real ja que els serièfils disposen de nombroses plataformes (legals i il·legals) on trobar el producte que volen veure per tal de configurar la seva pròpia graella de continguts i veure els capítols en el moment i en el suport multimèdia que més els convingui.

A partir d’aquí, ESPÒILER ALERT!

ministerio-del-tiempo-tv1-julian-amelia-folch-alonso-lope-de-vega-lorca-dali-picasso-critiques-cinema-pel·licules-pelis-films-series-els-bastards-criticaL’última missió ha fet viatjar els nostres protagonistes al 1924 per conèixer els curiosos inquilins de La residencia de estudiantes, plena de futurs genis de diferents àmbits de la cultura que ha fet les delícies dels seguidors. Hem conegut els inicis dels bigotis de Dalí, un esbojarrat Luis Buñuel o un genial i premonitori Federico García Lorca.

L’últim ha estat un gran capítol que ha combinat perfectament la descoberta del costat fosc del Ministerio i totes les seves contradiccions, amb una gran emotivitat centrada en les trames personals dels protagonistes. Apareix una mà negra i anònima que els adverteix que el Ministerio ha manipulat les seves trajectòries vitals en favor de la institució i els deixa el missatge que podrien haver canviat el passat evitant les seves desgràcies personals. Recordem que tenen la prohibició total d’intervenir en els fets del passat que poguessin canviar el curs de la història.

Però com han quedat els nostres personatges? Anem a pams:

ministerio-del-tiempo-tv1-julian-amelia-folch-alonso-lope-de-vega-lorca-dali-picasso-critiques-cinema-pel·licules-pelis-films-series-els-bastards-criticaJulián (de qui sabem que va perdre la seva dona Maite el 2012 per culpa d’un accident) descobreix que els seus constants viatges al passat per poder-la veure podrien haver provocat una paradoxa temporal que fou la veritable causa de l’accident. Ja tenim el drama! Podrà tornar a viatjar al passat per evitar la mort de Maite?

ministerio-del-tiempo-tv1-julian-amelia-folch-alonso-lope-de-vega-lorca-dali-picasso-critiques-cinema-pel·licules-pelis-films-series-els-bastards-criticaAmèlia (que en capítols anteriors havia descobert que va morir jove en visitar la seva tomba) troba una fotografia antiga del dia del seu casament i descobreix que es va casar ni més ni menys que amb Julián i que van tenir una filla en comú. Van formar una família en el passat?

ministerio-del-tiempo-tv1-julian-amelia-folch-alonso-lope-de-vega-lorca-dali-picasso-critiques-cinema-pel·licules-pelis-films-series-els-bastards-criticaAlonso (que havia deixat la dona embarassada en el moment de la seva suposada mort) viu la trama amable del capítol quan intervé en la història i s’apareix a la seva dona per evitar que pateixi una vida plena de maltractaments i abusos per part del seu nou company. La manera de resoldre aquesta aparició ha estat un dels moments més bonics i emotius del capítol. De moment sembla que serà l’única trama tancada.

Però sens dubte la trama més interessant del capítol i potser de la temporada ha estat la que han viscut conjuntament Lorca i el mateix Julián. Una trama onírica en què els personatges descobreixen que apareixen en els somnis de l’altre en el moment de la mort de Maite (en el futur de Lorca i en el passat de Julián), ja que Lorca no vol que l’infermer passi sol per aquest tràngol, fet que no fa més que incrementar la llegenda de visionari que ostenta des que va predir el seu propi assassinat uns anys abans de la seva mort.

No em vull oblidar de l’esperada i aclamada aparició de Jordi Hurtado en el capítol final per satisfer la petició popular del cameo de l’autèntic Ministro del Tiempo de la història d’Espanya.

Ha estat un final de temporada que deixa moltes incògnites obertes i moltes ganes per part dels fans de la sèrie de veure com les resolen viatjant en el temps a través de les ja famoses portes del Ministerio.

ministerio-del-tiempo-tv1-julian-amelia-folch-alonso-lope-de-vega-lorca-dali-picasso-critiques-cinema-pel·licules-pelis-films-series-els-bastards-criticaEl Ministerio del Tiempo és una sèrie arriscada. Cada capítol és diferent a nivell narratiu, estructural i formal, capaç de fer un capítol amb el format de pantalles partides a l’estil 24 amb trames temporals paral·leles o de lligar les trames de diferents èpoques i espais sense que es perdi coherència, tot i que de vegades l’estructura temporal resulta poc sòlida i hi ha certa falta de continuïtat entre els capítols. Té un bon nucli de protagonistes i un grup de personatges secundaris que reclamen més presència en futurs capítols per mèrits propis. Destaquen sobretot les figures de Velázquez, Lope o el mateix Lorca.

Una sèrie de qualitat que es mereix la televisió pública i tots els que la paguem.

ministerio-del-tiempo-tv1-julian-amelia-folch-alonso-lope-de-vega-lorca-dali-picasso-critiques-cinema-pel·licules-pelis-films-series-els-bastards-criticaJa des del seu inici El Ministerio del Tiempo ha sorprès per l’expectació que ha creat entre els seus fidels seguidors, però el que realment ha superat totes les expectatives ha estat el gran impacte mediàtic que s’ha generat al voltant de la sèrie. Hi ha perfils oficials del Ministerio molt actius a les diferents xarxes socials. Els actors i el director interactuen amb els fans dia sí dia també. El fandom (fenomen fan) al voltant de la sèrie i dels seus personatges s’ha anat incrementant capítol a capítol. Els gags o les picades d’ullet a la cultura pop que apareixen a la sèrie han esdevingut autèntiques proclames o frases cèlebres i la seva munió de seguidors ha aconseguit col·locar noms i figures com Velázquez, Picasso, Lorca o Lope de Vega com a trending topic dilluns rere dilluns. Fins i tot ha aconseguit rellançar la carrera d’algun dels seus actors i ja es conten per milers els cayetaners o fans de Cayetana Guillén Cuervo i el seu personatge d’Irene. Les xarxes socials en general i Twitter en particular bullen cada setmana minuts després d’acabar el capítol i generen una allau de piulades per comentar-lo i fer referència a l’evolució de la sèrie i dels personatges. Els seus fans fins i tot s’han posat una etiqueta. Som els #Ministéricos i l’equip de la sèrie s’ha encarregat d’acreditar-nos convenientment amb el certificat oficial.

Sí, je suis ministèrica! I tu?

Autor: Fatima Deulofeu

Administrativa i cara visible dels Serveis Socials de l'ajuntament de Blanes. Serièfila i cinèfila per vocació. Dormir està sobrevalorat i la vida social també. So say we all!