Menú de navegació+

‘Mr. Robot’: ‘who is Mr. Robot?’

Publicat el 16 setembre, 2015 per a Sèries |

A+ | a-

mr-robot-rami-maleck-christian-slater-usa-network-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-cines-mejortorrent-pelis-films-series-els-bastardsEl primer capítol de Mr.Robot es diu «Hello, friend» perquè és la primera frase que Elliot pronuncia amb la pantalla encara en negre. El personatge ens està parlant, ens està fent una interpel·lació directa. Decideix construir una entitat imaginària amb la qual parlar, amb la qual interaccionar en la seva solitud i explicar la seva història. Decideix que aquest amic serà un personatge inventat al seu cap, i aquest personatge som nosaltres, els teleespectadors passius que assistim al que li passa a l’Elliot segons la narració de la seva ment. Nosaltres som els qui podem veure tot el que ell veu, els qui veiem el que ell fa, els qui sentim els seus pensaments i els qui l’acompanyem en el seu dia a dia.

«Lo que estoy a punto de decir es alto secreto. Hay un grupo poderoso de personas ahí fuera que secretamente dominan el mundo. Hablo de tipos de los que nadie sabe nada. Tipos que son invisibles. El top 1% del top 1%. Tipos que juegan a ser Dios sin permiso. Y ahora, creo que me están siguiendo.»

Amb aquest «Hello, friend» seguit d’aquest inquietant discurs amb la veu en off del protagonista comença el pilot d’una de les sèries més suggerents de l’any. Un capítol pilot que va deixar mig món meravellat i ja feia intuir que erem davant d’una gran sèrie.

mr-robot-rami-maleck-christian-slater-usa-network-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-cines-mejortorrent-pelis-films-series-els-bastardsLa primera estrena de Mr. Robot va ser en el marc del Festival de SXSW (Festival South by Southwest) a Austin (Texas) on va obtenir el premi del públic. Poc després es va estrenar simultàniament a nombrosos serveis digitals de streaming com ara Hulu, iTunes, YouTube, Google Play, PlayStation, IMDB, etc., de manera totalment lliure i gratuïta. L’objectiu de la cadena USA Network va ser prioritzar l’espectador d’internet quan va oferir el capítol pilot gairebé un mes abans d’estrenar-lo apostant per aconseguir una audiència àmplia i jove.

Mr.Robot és la història de la realitat deformada d’Elliot Alderson (a qui dóna vida un espectacular Rami Malek), un antisocial que durant el dia és un expert administrador i analista de sistemes d’una empresa de seguretat cibernètica i durant la nit és un hacker justicier que fa servir els seus coneixements per destapar persones o empreses que considera que estan actuant injustament. Des del principi veiem com desemmascara xarxes de pedòfils, ataca conglomerats d’empreses malicioses o salva d’assetjament les persones del seu entorn per a les quals es preocupa. No li interessen els diners i no li preocupa saltar els límits legals, sinó que es regeix pels límits ètics. Elliot pateix un trastorn d’ansietat generalitzat i fòbia social i és addicte a la morfina, que consumeix per evadir-se de la pròpia realitat.

mr-robot-rami-maleck-christian-slater-usa-network-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-cines-mejortorrent-pelis-films-series-els-bastardsAmb clares referències cinematogràfiques, que van des de The fight club fins a V de Vendetta o The game, MrRobot és un ciberthriller que ens remet a la figura del superheroi clàssic en què Elliot, emparat en una aparença normal i fins i tot anodina, però dotat amb unes habilitats extraordinàries, aconsegueix mantenir-se a l’ombra per poder dur a terme la seva missió de justicier i vigilant.

Un desconegut Sam Smail, guionista i director de la sèrie, aconsegueix amb una inusual lucidesa captar el desencant d’una generació recreant l’esquizofrènia col·lectiva com a patologia d’un sistema polític i econòmic podrit i sense referents emocionals, com vivim constantment pensant en conspiracions i teories de complot. Com el poder monetari dirigeix les nostres vides i ens considera només un número, com tots els canvis, totes les innovacions tecnològiques i totes les comoditats que ens sembla que necessitem no són més que un complicat engranatge dins d’una gran xarxa de manipulacions per mantenir-nos adormits, adoctrinats i complaents. Assenyala des dels grans conglomerats d’empreses fins a les corporacions vigilants que portem a la butxaca amb clares punyalades a la totpoderosa Apple.

mr-robot-rami-maleck-christian-slater-usa-network-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-cines-mejortorrent-pelis-films-series-els-bastardsPer intentar lluitar contra tot això apareix MrRobot. (un ressuscitat Christian Slater). És un líder anarquista i misteriós  d’una banda de hackers anomenats FSociety que vol destruir empresaris poderosos de multinacionals que estan manegant els fils de la societat. Mr. Robot vol reclutar Elliot per llançar una atac massiu contra empreses de crèdit monetari d’arreu del món i alliberar la societat.

Veiem i escoltem l’Elliot. Deixem d’escoltar els altres quan l’Elliot comença a pensar en una altra cosa, veiem les imatges que li evoca la societat moderna en el seu estat de somnolència desperta, veiem com modifica dins de la ment les propagandes de les pel·lícules al metro o pel carrer i les substitueix per frases conspiranoiques. Veiem les sessions amb la psicòloga Krista Gordon, amb qui manté una estranya però bonica relació de mútua protecció. De fet, un dels moments culminants de la sèrie arriba quan Elliot, en un emotiu monòleg, explica a Krista tot el que fa amb molta sinceritat, moment que provoca en l’espectador un estat d’indefensió total i una tensió sostinguda en els 2 minuts que deu durar la confessió.

La paranoia de l’Elliot va molt més enllà de la que el mateix personatge sospita. Quan parla directament amb nosaltres no pot distingir entre realitat i ficció. Quan crea aquesta figura que l’observa es sent contínuament assetjat, sap que l’estan assetjant, però no sap distingir mai entre la realitat de les seves sospites o les trampes que li posa la seva ment turmentada.

mr-robot-rami-maleck-christian-slater-usa-network-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-cines-mejortorrent-pelis-films-series-els-bastardsEls secundaris estan molt bé i les seves trames es van lligant i van confegint una trama principal amb molta força que en algun moment és a punt de relliscar, però que en uns girs semiesperats de guió es torna a aixecar. Plena de picades d’ullet i referències a la cultura geek, amb una BSO que sempre té una raó de ser i serveix per apuntalar la trama, la gran descoberta de MrRobot és sens dubte el seu protagonista Rami Malek, que amb la seva mirada blava i inquietant i la seva hipnòtica interpretació ens acompanya per aquest viatge lisèrgic en què hi ha moments que sembla que no entens res i de vegades és veritat, però et deixes portar seduït per una història que, un cop acabada la primera temporada, ja tens ganes de continuar…

I et preguntes: who is Mr. Robot?

Autor: Fatima Deulofeu

Administrativa i cara visible dels Serveis Socials de l'ajuntament de Blanes. Serièfila i cinèfila per vocació. Dormir està sobrevalorat i la vida social també. So say we all!