Menú de navegació+

‘The martian’, el MacGyver 3.0

Publicat el 20 octubre, 2015 per a Cinema |

A+ | a-

the-martian-nasa-ridley-scott-matt-damon-sitges-2015-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-cines-mejortorrent-pelis-films-series-els-bastards-criticaPrimer parlem de la novel·la.

Andy Weir, enginyer de software, va publicar The martian el 2009 a Amazon Kindle per només 99 cèntims de dolar. Després de sis mesos ja s’havia convertit en un best-seller, passant per les mans de Ridley Scott que va pensar en Matt Damon com a protagonista. Millor impossible.

The martian és el film de ciència-ficció de l’any, superior a Gravity (2013)  i molt superior a la  fluixa Interstellar (2014). La trama se centra en Mark Watney (Matt Damon), que es queda aïllat a Mart després d’una missió de reconeixement i recollida de mostres. El seu accident, en comptes d’enfonsar-lo en la bogeria com el protagonista de Moon (2009), el catapulta cap a una recerca de solucions per sobreviure, com és cremar hidrogen per produir aigua, racionalitzar el menjar o fer créixer patates de la merda humana.

El seu sentit per continuar vivint en una atmosfera hostil fa que busqui la col·laboració exterior, explotant el concepte de l’heroi 3.0. Però ¿què vol dir això de l’heroi 3.0 i quina lectura podem extreure del film de Ridley Scott?

1) El nou MacGyver: en Mark Watney utilitza els seus coneixements de botànica nerd per augmentar les racions que té a Mart i guanyar temps. El seu pla consisteix a racionalitzar el creixement de la collita de patates en un terreny desfavorable mitjançant un pla perfectament estructurat.

the-martian-nasa-ridley-scott-matt-damon-sitges-2015-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-cines-mejortorrent-pelis-films-series-els-bastards-critica2) Sentit de l’humor: té una actitud positiva, amb grans dosis de sentit de l’humor. Sap que per sobreviure ha de mantenir la calma, no deixar-se emportar per les emocions i riure’s de la situació i d’ell mateix. Aquí entra la seva intel·ligència emocional, aspecte importantíssim, sobretot quan és l’única criatura viva en un planeta d’un radi de 3,390 km, la meitat de la Terra.

3) Flexibilitat: important per saber controlar els nous reptes que se li presenten. Mark Watney ha de buscar ràpidament noves estratègies pels inesperats obstacles que té al davant. No es pot quedar quiet ni seguir amb la mateixa actitud en situacions canviants. Ha de saber adaptar-se a les noves perspectives.

the-martian-nasa-ridley-scott-matt-damon-sitges-2015-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-cines-mejortorrent-pelis-films-series-els-bastards-critica4) Col·laboració: clau per sobreviure. Amb les idees del nou heroi no n’hi ha prou si no van acompanyades de l’ajuda tècnica i inestimable de l’equip de la NASA  i els tripulants de la nau Ares 3. Col·laboració i acceptació d’unes idees que no són seves però que l’ajudaran a avançar.

5) Eficiència 3.0: Mark Watney sap que la magnitud d’un problema es pot resoldre si aquest es divideix en petits projectes digeribles que es van solucionant a poc a poc, sense perdre de vista les connexions que uneixen totes les seccions i que el portaran a l’èxit final de la missió.

Recordeu que  Andy Weir abans de ser escriptor era enginyer de software. The martian  es pot llegir com una al·legoria dels empleats i tècnics que ara mateix busquen grans companyies com ara Silicon Valley, Apple Inc., Google o Amazon; aquells creatius que es reinventen contínuament treballant de manera col·laborativa per resoldre els nous reptes que se’ls presenten.

Potser som davant d’una nova definició de l’heroi del segle XXI, el MacGyver 3.0.

Aneu-la a veure, si pot ser en 3D.

 

Autor: Víctor Gonzàlez

Professor i formador pedagògic en llengües i noves tecnologies per a escoles internacionals. Crític de cinema a @elsbastards