Menú de navegació+

Humanitzant els superherois amb ‘Jessica Jones’

Publicat el 16 desembre, 2015 per a Sèries |

A+ | a-

jessica-jones-marvel-netflix-daredevil-david-tennant-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-cines-mejortorrent-pelis-films-series-els-bastards-criticaA començament d’any la plataforma de VOD Netflix va estrenar la sèrie Daredevil. Si bé gairebé tots els bastards la vam rebre amb molt d’escepticisme, sobretot a causa de la nefasta pel·lícula protagonizada pel nefast Ben Affleck, no vam tenir més remei que empassar-nos el nostre escepticisme i lloar una sèrie que, almenys per la part que em toca, estarà a la llista de les millors estrenes de l’any. Doncs si amb Daredevil us vau quedar amb ganes de veure més coses sobre la col·laboració de Netflix i Marvel, teniu l’oportunitat de sadollar-vos amb Jessica Jones.

jessica-jones-marvel-netflix-daredevil-david-tennant-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-cines-mejortorrent-pelis-films-series-els-bastards-criticaEstrenada el 20 de novembre per Netflix, Jessica Jones ens porta una heroïna poc comuna i menys coneguda, almenys pel públic general. Amb una força sobrehumana i uns salts estratosfèrics «amb caiguda controlada», segons la protagonista, Jessica Jones és una investigadora privada que vesteix texans, samarretes i jaqueta de cuir, viu en un apartament fet una merda, a qui agrada la beguda, i molt, i a qui com a típica jove, agrada el sexe. Aquesta última cosa és una de les més sorprenents dins l’univers Marvel, ja que en les pel·lícules i sèries que s’han pogut veure (Agent Carter, Agents of SHIELD, Iron Man, Capitan America… i així fins a un llarg etcètera) el sexe semblava que era una cosa tabú i que, com a molt, s’insinuava. Amb Jessica Jones la seva creadora, Melissa Rosenberg (guionista de la saga Crepúsculo i d’alguns dels capítols de les millors temporades de Dexter, de la 1 a la 4), ha volgut humanitzar als superherois mostrant els seus vicis i defectes, ja siguin el sexe, la beguda, la droga…

jessica-jones-marvel-netflix-daredevil-david-tennant-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-cines-mejortorrent-pelis-films-series-els-bastards-criticaI si els vicis són un tret característic de Jessica Jones ─interpretada per una excel·lent Krysten Ritter (Big eyes)─, els trets psicològics no són menys importants, i aquest aspecte s’amplia a tot el repartiment de la sèrie. Així doncs, ens trobem una Jessica marcada per una infància sense els seus pares naturals i un assetjament, tant sexual com psíquic, de Kilgrave; una Trish Walker, la millor amiga de Jessica, marcada per una mare abusiva; un policia amb estrès post-traumàtic de la guerra; un veí de Jessica obligat a drogar-se, i una amiga advocada sense escrúpols que es vol divorciar de la seva dona per estar amb la seva secretària ─sí, un altre tabú de l’univers Marvel que cau, l’homosexualitat.

jessica-jones-marvel-netflix-daredevil-david-tennant-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-cines-mejortorrent-pelis-films-series-els-bastards-criticaPerò què seria un superhereoi sense la seva Nèmesi? Si a Daredevil teníem un gran, immens, genial i espectacular Vincent D’Onofrio en el paper de Wilson Fisk, a Jessica Jones no quedem enrere i David Tennant (Bradchurch) ens porta un brillant i temible Kilgrave, capaç de controlar la ment de tothom: que et diu que t’estiguis mirant la paret sense moure’t per sempre, ho fas; que et diu que saltis d’un balcó, tu saltes; que et diu que et tanquis dins l’armari i pixis allà, tu vas, entres i et pixes dins l’armari. David Tennant ha sabut trobar el punt just de psicòpata desequilibrat sense caure en l’histrionisme desmesurat. I, és clar, a Kilgrave també el persegueixen els traumes del passat.

Per acabar, us diré que Jessica Jones segueix amb les connexions de l’univers Marvel. Igual que Daredevil i, llevat que canvïin alguna cosa, totes les sèries de Netflix-Marvel, està ambientada a Hell’s Kitchen, i continuen amb la relació de personatges: la infermera Claire Temple (interpretada per Rosario Dawson) és la infermera que ajuda de tant en tant Daredevil i que també dóna un cop de mà a Jessica; Luke Cage, propietari d’un bar, amant esporàdic de Jessica i amb una pell indestructible, té previst estrenar sèrie pròpia a començament del 2016, igual que l’advocada Jeryn Hogarth (interpretada per Carry-Anne Moss, Matrix) té previst aparèixer a la sèrie Iron Fist també el 2016. I, per si no en teníeu prou, aquests quatre personatges junts protagonitzaran la minisèrie The defenders.

Ja veieu, la cosa pinta molt bé per als superherois, sempre que Netflix hi tingui alguna cosa a dir.

Autor: Jordi Taulats

Dissenyador d'El Punt Avui i encarregat de controlar aquesta patoleia de Bastards