Menú de navegació+

‘El Ministerio del Tiempo’: welcome back, baby!

Publicat el 4 abril, 2016 per a Sèries |

A+ | a-

el-ministerio-del-tiempo-rtve-aula-garrido-hugo-silva-rodolfo-sancho-els-bastards-critica-serieLes portes del Ministerio s’han tornat a obrir, i jo les he creuat amb moltes ganes de tornar a viatjar en el temps i gaudir de les aventures que em proposen aquesta colla d’agosarats que un dia van somiar que podien fer una bona sèrie, diferent, fantàstica, divertida i educativa. Torna El Ministerio del Tiempo i ho fa en bona forma. Després del rebombori creat a les xarxes socials en la primera temporada, la sèrie ha guanyat seguidors que s’han apuntat al fenomen amb posteriors visionats en línia, ja sigui a la mateixa web d’RTVE o mitjançant descàrregues d’internet.

L’inici de la nova temporada suposa tota una declaració d’intencions per part dels creadors, que reivindiquen una identitat pròpia, sabedors que El Ministerio del Tiempo s’ha convertit en molt més que una sèrie de televisió. Olivares i companyia han aconseguit crear un univers propi que s’expandeix a diferents àrees i formats amb múltiples ramificacions. Els fans pengen a la xarxa infinitat d’il·lustracions i fanarts de la sèrie, a la web d’RTVE hi trobem des de programes d’entrevistes en línia als actors com La puerta del tiempo  fins a podcasts, episodis web, vídeo-blogs i multitud de continguts al voltant del fenomen. A més, properament el programa farà el llançament del primer episodi interactiu de realitat virtual d’una sèrie al món. Mirar el capítol d’El Ministerio… de cada dilluns s’ha convertit en una experiència 2.0, ja que cada capítol s’analitzat i es multi-comenta en temps real a través de les xarxa i les referències i metareferències es converteixen en trending topic a l’instant.

el-ministerio-del-tiempo-rtve-aula-garrido-hugo-silva-rodolfo-sancho-els-bastards-critica-serieLa segona temporada comença prement l’accelerador, amb capítols amb més ritme, acció i aventura; utilitza noves fórmules narratives, hi incorpora noves històries i personatges però també acomiada personatge (tot i que temporalment…). Al primer capítol Julián (Rodolfo Sancho), l’infermer del Samur, deixa un escrit amb un «hasta luego…» i desapareix per una de les portes amb destí desconegut. Destí que podem seguir a través d’RTVE.es escoltant el podcast Tiempo de valientes, diari personal de Julián Martínez, que explica les noves aventures del funcionari mentre és fora d’El Ministerio.

Rodolfo Sancho, que serà fora de la sèrie durant gran part de la temporada per motius professionals, és substituït per Hugo Silva, un policia del Madrid del 1981 conegut com a Pacino, a causa de la seva semblança amb Al Pacino a Sérpico. Fill i nét de policies, expert a infiltrar-se en bandes de carrer i al mercat de la droga, toparà amb el trio protagonista en la investigació d’un assassinat a la capital i passarà a formar part de la patrulla itinerant del Ministerio amb Amelia Folch (Aura Garrido) i Alonso de Entrerrios (Nacho Fresneda). Als despatxos continuen Salvador Martí (Jaime Blanch), Ernesto (Juan de Gea) i Irene (Cayetana Guillén Cuervo).

el-ministerio-del-tiempo-rtve-aula-garrido-hugo-silva-rodolfo-sancho-els-bastards-critica-serieCom que es tracta d’un producte que ha crescut a la xarxa, El Ministerio… escolta els fans i es preocupa més d’acontentar els que ja té que no pas d’aconseguir-ne de nous. Per aquesta segona temporada han seleccionat 50 ministèrics a través d’un concurs a les xarxes socials que es convertiran en funcionaris per un dia fent de figurants en un capítol (concretament el de la quarantena de la grip espanyola). En aquesta mateixa línia i seguint les demandes dels seguidors, la segona temporada dóna més protagonisme a les trames dels secundaris preferits dels fans com ara el retratista oficial d’El Ministerio, Velázquez (Julián Villagrán), que finalment ha pogut gaudir de Terminator 2, o la secretària Angustias (Francesca Piñón). També tornen els personatges històrics que més van agradar a la primera temporada, com ara Lope de Vega (Víctor Clavijo) o Spínola (un fantàstic Ramón Langa, doblador habitual de Bruce Willis, que ens regala una de les expressions més memorables de la mítica La jungla de cristal, que ha fet tanta fortuna entre els fans i que va pel camí de convertir-se en expressió mítica de la sèrie…).

el-ministerio-del-tiempo-rtve-aula-garrido-hugo-silva-rodolfo-sancho-els-bastards-critica-serieAl llarg dels nous salts temporals d’època en època coneixerem nous personatges il·lustres com ara El Cid (intentant trobar la diferència entre LA història i LA llegenda), Miguel de Cervantes (amb un meravellós capítol que és un homenatge als fans de Doctor Who i el seu capítol de Van Gogh), Felip II, Napoleó Bonaparte (amb qui els funcionaris han de negociar per salvar un avantpassat d’Adolfo Suárez…) o Cristòfor Colom, Houdini, Felip V, Valle Inclán, etc.

Grans personatges per una bona temporada d’una gran sèrie, perquè El Ministerio del Tiempo és una sèrie especial que ha sabut trobar la fórmula d’equilibri entre història i entreteniment, una combinació perfecta que ha revolucionat l’audiència i que cada dia que passa suma més seguidors ja que… Qui no és ministèric és senzillament perquè no veu la sèrie.

Sayonara, baby!

Autor: Fatima Deulofeu

Administrativa i cara visible dels Serveis Socials de l'ajuntament de Blanes. Serièfila i cinèfila per vocació. Dormir està sobrevalorat i la vida social també. So say we all!