Menú de navegació+

Gomorra (2014 – … )

Publicat el 11 juny, 2016 per a Intros bastardes |

A+ | a-

[sz-youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v= Wwb-pYeJBpw” /]

Mai una intro tan minimalista ha explicat tant d’una sèrie de televisió. De fet, trigaré més a descriure-la que no pas a veure-la, la dita “val més una imatge que mil paraules” aquí agafa la màxima expressió.

Gomorra_visual_2_largeCal dir que Gomorra és una de les millors sèries de la història de la televisió, i ho és per mèrits propis ja que no fa falta comparar-la amb cap altra, només s’han de veure un parell de capítols per adonar-se de les seves qualitats. Ho dic en plural perquè no només val la pena en l’àmbit formal sinó que cada capítol és una petita joia narrativa. Basada en la novel·la homònima de Roberto Saviano, que va tenir una versió cinematogràfica l’any 2008 dirigida magistralment per Matteo Garrone,  la sèrie descriu la societat napolitana posant la mirada en la màfia, la corrupció política i el negoci que genera les drogues. No hi ha un personatge central, un protagonista únic, aquí tots els que hi apareixen tenen importància i, sobretot, la ciutat de Nàpols, que esdevé la diva de la història. Recordo un capítol de The Sopranos (1999-2007) que anaven a visitar la ciutat italiana per fer-hi negocis i en sortien una mica escaldats. Si veus Gomorra entens per què. També intueixes com va ser la vida de Maradona quan va anar a jugar a futbol a Itàlia i, amb poc esforç, imagines les vagues d’escombriaires d’anys enrere i els problemes de convivència que hi deu haver dia sí dia també. Riu-te’n del barri de Gràcia i dels Mossos. Aquesta decadència és la que es veu a la careta de la introducció, el nom de Gomorra escrit sobre una planxa de ferro que deixa sortir el rovell de sota, que és la degradació dels fonaments de la societat napolitana, la falta de cura per mantenir una certa expectativa de millora, això és el que explica, també, Gomorra. Tot i que no deixa de lluir un raig de llum potent, perquè l’esperança d’un món millor sembla que és possible, tot i que sempre va lligat a com brillen l’or i els diners. Veiem, a més del títol, el subtítol «La sèrie», no cal dir res més. És la sèrie per excel·lència.

 

Autor: Jep Soler

L'home de pes dels Bastards. Nyerro. Tot depen.