Menú de navegació+

Thomas Shelby (‘Peaky blinders’)

Publicat el 30 juliol, 2016 per a Sense categoria |

A+ | a-

TEVEVISION - BBC DRAMA PEAKY BLINDERSThomas Shelby (Cillian Murphy) mereix ser en aquest grup selecte de personatges bastards, segurament acompanyat per tota la seva família, els tres germans i la tieta que l’ajuden en els negocis, la seva germana, que busca una vida lluny de les apostes, i a prop de la política d’esquerres, i també el seu cosí, que es converteix en el seu home de confiança. En Thomas és el timó que manté un rumb, suposadament recte, per convertir els negocis en legals i poder viure honradament. Aquest és l’argument central de la sèrie Peaky blinders, la lluita entre els Shelby i la resta de la humanitat, tant hi fa si s’han de barallar amb italians, jueus, russos, la policia anglesa, els terroristes de l’IRA,  l’Església o els polítics, ells només veuen l’objectiu i en Thomas els marca el camí, la majoria de vegades un camí ple de violència i de pèrdua.

Cillian-Murphy-image-cillian-murphy-36081735-547-296Durant la Primera Guerra Mundial Thomas Shelby defensa els colors britànics en terres franceses, i com a immigrant irlandès mig gitano li toca fer les feines més dures i perilloses. A primera línia d’atac viu situacions claustrofòbiques construint túnels entre trinxeres i viu escenes dantesques, que una vegada a casa recordarà cada nit en forma de malsons. Per poder descansar, les drogues i l’alcohol seran els seus únics remeis. Mentrestant vol recuperar el seu lloc al negoci familiar: carreres de cavalls i apostes. Les dues virtuts d’en Thomas són el silenci i la intel·ligència. Capaç de crear plans estratègics com si es tractés d’una partida d’escacs, movent totes les persones pel tauler sense miraments, només defensant els de la seva sang i amb un objectiu ben clar, ser el rei de la ciutat. La seva lluita contra la policia i els italians serà llarga, carregada de duresa física que els Peaky blinders suporten fàcilment. Tenen gran resistència al dolor, a més, sembla que els agrada patir, a aquesta gent.

JS89077530En el fons en Thomas és un home perdut. Abandonat pel pare, maltractat a la guerra i també per la societat, que no valora la feina feta en nom del país, l’han convertit en un home de caràcter fred i amb una personalitat en què preval la suspicàcia. No confia en ningú, i com sol passar en aquests casos s’acaba enamorant d’una cambrera irlandesa que és en realitat una espia de la policia. Amb esforç i patiment aconsegueix tot el que vol: tenir la família unida, estimar i ser estimat, tenir un fill i controlar la ciutat. Només li falta acabar un treball per poder ser lliures del tot i no haver de donar comptes a ningú, però la llibertat i la felicitat no estan fetes per als Shelby. En Thomas és i serà una persona solitària, per molta gent que tingui al voltant, anirà a la seva sense demanar opinió i sense tenir en compte els danys causats. És un home independent, astut, valent, fort i també dèbil emocionalment, trist i angoixat.

En aquest moment hi ha tres temporades excel·lents de Peaky blinders i sembla que tindrà continuïtat. Si no l’heu descoberta us la recomano fervorosament.

Autor: Jep Soler

L'home de pes dels Bastards. Nyerro. Tot depen.