Menú de navegació+

Realment calia? (I): ‘Arma letal’

Publicat el 21 octubre, 2016 per a Sèries |

A+ | a-

Crisi a Hollywood?

Sí, o almenys això dedueixo després d’haver vist que la indústria cinematogràfica i televisiva s’ha abocat, d’un temps ençà, a la producció desenfrenada de versions, remakes i reboots, alguns amb més gràcia (Hannibal, Mad Max) i d’altres que més valdria que agafessin els guionistes, actors i directors i els cremessin a la foguera (Ben Hur, Minority report).

arma-letal-lethal-weapon-martin-riggs-mel-gibson-cbs-damon-wayans-exorcista-mcgyver-els-bastards-critica-serieFa poc s’han estrenat les sèries McGyver, The Exorcist i Letal weapon, basades en una sèrie (la primera) i dues pel·lícules dels anys setanta i vuitanta i que van marcar una generació, en concret la meva. Avui us vull parlar de Lethal weapon (altrament dita Arma letal). De les altres dues us en parlaré les pròximes setmanes.

Lethal weapon és una producció de la cadena Fox i es basa en els films dirigits per Richard Donner i protagonitzats pels actors Mel Gibson i Danny Glover, que per aquelles dates (recordem, els anys vuitanta i noranta) encara tenien una bona acollida. La sèrie, igual que els films, segueix les aventures dels agents Martin Riggs i Roger Murtaugh. I pels qui heu vist els films aquí s’acaben totes les similituds.

arma-letal-lethal-weapon-martin-riggs-mel-gibson-cbs-damon-wayans-exorcista-mcgyver-els-bastards-critica-serieEl gran encert dels films va ser el fet de poder tenir una parella protagonista que desprenia química per tots els porus. Mel Gibson en el paper de Riggs i Danny Glover en el de Murtaugh es compenetraven a la perfecció, el primer en el seu rol d’agent desfermat i mig boig i el segon en el de pare de família, metòdic i que segueix les normes. Arma letal: la serie té Clayne Crawford (Rectify) en el paper de Riggs i Damon Wayans (The last boy scout) en el paper de Murtaugh. Si bé Crawford fa tot el que pot per intentar assemblar-se a Gibson, Wayans fracassa estrepitosament en l’intent, fins al punt que tens la sensació que en qualsevol moment es posarà a explicar els acudits que, pel que es veu, li van donar fama als EUA.

arma-letal-lethal-weapon-martin-riggs-mel-gibson-cbs-damon-wayans-exorcista-mcgyver-els-bastards-critica-serieLa sèrie en si és entretinguda, d’aquells productes destinats al consum de masses ─igual que les hamburgueses del McDonald’s─ però que si es comparen amb l’ADN original perd per golejada. I és que Lethal weapon (les pel·lícules) eren films policíacs amb tocs fins d’humor, cosa que sembla que els creadors de la sèrie no han sabut (o volgut) veure.

I prepareu-vos, perquè a part de les dues sèries que em falten per comentar-vos (The exorcist i MacGyver), l’hivern pot ser molt, molt fred (Frequency, Training day, Taken…).

Autor: Jordi Taulats

Dissenyador d'El Punt Avui i encarregat de controlar aquesta patoleia de Bastards