Menú de navegació+

Weiner i el concepte de narcisisme en la política americana

Publicat el 7 novembre, 2016 per a Cinema |

A+ | a-

21f1e1e1190001f3ec22d7be15a88eb9f619da4d2e13ca4ee0f75f64d16034e6_largeLa història d’Anthony Weiner és fascinant. Considerat un dels polítics més carismàtics del partit demòcrata, el senyor Weiner va ser elegit membre del consell de la la ciutat de Nova York i mà dreta pel Congrés de Chuck Schummer, un dels personatges més actius de la Casa de Representants de Nova York, sempre preocupat pels problemes econòmics de les classes més desfavorides del seu país.

A Weiner se’l veia lluitant apassionadament a la televisió pels que menys tenien, sobretot en una època de pèrdua de llocs de treball amb multinacionals que marxaven del país per omplir les plantilles de treballadors menys costosos (outsourcing). També es va enfrontar als líders del partit republicà que bloquejaven insistentment l’assistència mèdica gratuïta de salut als voluntaris que varen ajudar a buscar les víctimes entre les runes dels atemptats de l’11 de setembre del 2001, i no tenia pèls a la llengua a l’hora d’acusar la hipocresia política amb una apassionada oratòria que feia vibrar els passadissos del Congrés.

anthony-weiner-1024La carrera de Weiner va caure en picat el 2011 amb unes imatges en que apareixia amb el tors nu i que havia enviat per Twitter a diverses dones per la xarxa. La seva dona, l’elegant Huma Abedin, que havia treballat com a auxiliar de Hillary Clinton, va continuar al seu costat fins i tot quan era evident que la carrera de Weiner i la seva credibilitat com a polític havia caigut en picat. El documental és un fidel arxiu del renaixement de Weiner el 2013, amb una campanya publicitària nova i renovada per optar a l’alcaldia de Nova York. I el resultat és fascinant.

Fascinant perquè quan semblava que el seus votants l’havien perdonat, Weiner torna a caure en el sexting davant les càmeres dels directors Josh Kriegman i Elyse Steinberg amb fotografies en línia del seu penis a planes de contacte i missatges de text de gran contingut sexual enviats a una de les seves seguidores de 22 anys, la Sydney Leathers.

gallery-1463758448-anthony-weiner-nydnEl que ens ensenya el documental és el moment del desastre, com si als seus creadors els hagués plogut un xàfec de Gozillas a sobre, amb un personatge que, enfonsat en el seu narcisisme  i vanitat estil Donald Trump, no veu la realitat que l’envolta i es converteix en la diana de comentaristes i humoristes televisius que, al·lucinats pel seu comportament,  no poden deixar de fer acudits amb el seu cognom, Weiner, ja que weiner en anglès col·loquial vol dir membre reproductor masculí.

Weiner és una joia del nivell de The Jinx: the life and deaths of Robert Durst, el fabulós documental de l’HBO, amb un subtext literari important, el de l’autor Anthony Trollope, inventor del personatge Phineas Finn, aquell polític guapo, sexi i irresistible amb una vida privada funesta en tots els sentits.

I no us perdeu l’escena més colpidora del film, la de l’entrevista que li fa Lawrence O’Donnell, de la cadena MSNBC, a Anthony Weiner; quan li pregunta directament “What is wrong with you?” (Què collons estàs fent?) amb les reaccions imperdibles de Weiner que podeu veure aquí i que es magnifiquen amb detall quan els directors del documental el filmen a l’estudi televisiu des d’un altre angle; un dels moments cinematogràfics més prodigiosos del 2016.

Autor: Víctor Gonzàlez

Professor i formador pedagògic en llengües i noves tecnologies per a escoles internacionals. Crític de cinema a @elsbastards