Menú de navegació+

‘The crown’. Buckinham i el 10 de Downing Street

Publicat el 16 novembre, 2016 per a Sèries |

A+ | a-

The Crown, Netflix, John LitgowMoltes vagades tendim a associar el biopic cinematogràfic o televisiu a l’avorriment; de fet les biografies interessen a poca gent, però el cert és que al llarg de la història del cinema s’han explicat de manera molt interessant grans personatges: des Lincoln, a Hitler, passant per Stalin, Mandela i com no la reina Isabel II d’Anglaterra. Quan parlem de la reina ens ve al cap aquella fabulosa Helen Mirren a The Queen de Stephen Frears, una Mirren que va acceptar la proposta de encarnar de nou a la monarca en aquest cas en el teatre en l’obra The Audience, escrita per Peter Morgan, aquesta peça es va representar a Londres i alguns la vau poder veure retransmesa al cinema Truffaut en l’imperdible cicle National Theatre Live.

The Crown, Netflix, John LitgowAra, Peter Morgan ha accedit a adaptar aquesta obra al format televisiu per a la cadena de continguts en streaming Netflix, i des de fa poc hem pogut veure The crown. La sèrie compte amb grans actors com Claire Foy (Reina Elizabeth II), Matt Smith (Duc d’Edimburg), John Lithghow (Whinston Churchill) i Jared Harris com a rei George, tots ells ajuden a fer avançar una trama que transita en dues direccions: la història del regnat de la reina Isabel i la seva vida personal i les, a vegades difícils, relacions entre govern i monarquia o entre Buckinham i el 10 de Downing Street. De fet si ens remetem a l’obra de teatre veurem que l’estructura es basava en les diferents reunions que la reina tenia amb els successius “Prime Ministers” del seu regnat des de Churchill fins avui. L’estructura de la sèrie serà semblant, en aquest cas la carència temporal més llarga que permeten les sèrie farà que cada temporada es dediqui a un primer ministre, en aquest cas serà un Whinston Churchill, l’heroi de guerra britànic, que va ser derrotat en les eleccions posteriors pel laborista Clement Attlee i que va tornar a governar amb gairebé 80 anys i amb un prestigi intacte. Ens trobem doncs amb una reina inexperimentada que se les ha de veure amb un vell savi de la política com Churchill.

The Crown, Netflix, John LitgowTot i pecar de melodramàtica en alguns moments és una sèrie molt ben editada, amb un guió molt acurat de Peter Morgan i un disseny de producció que fa molt creïble la història i que té una gran atenció al detall. És una sèrie sobre els xocs i relacions entre institucions i sobre com les relacions personals també afecten a aquestes relacions. L’autor ha trobat a la televisió el temps i el format per aprofundir en les relacions de poder i ha teixit una drama d’època que tot i que no sorprèn no decep. Apte per a tots els públics i perfecte per malalts de la política.

Autor: Jordi Dorca

Sóc programador del Museu del Cinema. Escric a la Revista de Girona i sobre cinema i sèries a Els Bastards.