Menú de navegació+

13 raons per veure ’13 Reasons Why’

Publicat el 13 abril, 2017 per a Sèries |

A+ | a-

Una sèrie d’adolescents que està bé? Sí, sembla mentida, però la cadena Netflix ho ha aconseguit. 13 reasons why (en castellà Por 13 razones) és una sèrie ben feta i amb més missatge del que ens tenen acostumats amb aquests tipus de produccions. Nosaltres us donem 13 raons per veure-la:

1 Per Jay Asher. És el nom de l’escriptor en què es basa aquesta sèrie de Netflix. 13 Reasons Why és la primera novel·la d’aquest escriptor d’Arcadia, Califòrnia, gran coneixedor de què preocupa els joves. També és l’autor de The Future of Us (2011) i de What Light (2016).

2 Per Selena Gómez. El nom més conegut, però no el més important. L’actriu i cantant nord-americana va llegir el llibre amb 16 anys i en va quedar tan impressionada que el va voler adaptar per fer-ne una pel·lícula. Per sort es va trobar amb força obstacles i no se’n va sortir. Anys més tard, la cadena Netflix, sabent que estava diagnosticada d’un lupus que li provocava episodis d’ansietat, estrès i atacs de pànic, i que volia ser més influent en la gent de la seva generació, li va oferir ser la productora executiva de l’adaptació del llibre.

3 Per Tom McCarthy. El director de Spotlight (2015) es va sentir atret per la manera amena que té el llibre de referir-se a temes tan difícils com el suïcidi o l’abús sexual o emocional. Es va fer càrrec de la direcció dels dos primers capítols i n’és un dels productors  amb la intenció de crear un producte de qualitat i no menystenir el públic jove a qui va dirigida.

4 Per Brian Yorkey. Per adaptar l’obra de Jay Asher es va comptar amb el guanyador del premi Pulitzer i el premi Tony per Next to Normal. En aquesta ocasió va barrejar situacions còmiques amb situacions dramàtiques, igual com ell va viure la seva etapa a l’institut.

5 Perquè el suïcidi deixa de ser tabú. Sí, aquesta és una sèrie que comença —i acaba— amb una noia que se suïcida. I per fi una sèrie, destinada majoritàriament als joves, parla del suïcidi en els joves obertament (la segona causa de mortalitat entre els joves de 15 a 29 anys).

6 Pel bullying. Aquest tema, tant d’actualitat avui dia, és el tema central de la sèrie. 13 Reasons Why ens parla de com el jovent pot ser molt cruel i com aquests fets poden afectar, de manera irreversible,  la vida d’una persona i dels qui l’envolten.

7 Per la narració. No som davant d’una història explicada tradicionalment. En tot moment tenim la veu de Hanna Baker (Katherine Langford), la suïcida, que a través d’unes cassets ens va explicant els motius pels quals es va suïcidar. Això fa que ens sentim protagonistes de la sèrie.

8 Molts personatges que no fan nosa. 13 Reasons Why és una sèrie en què surten molts personatges i tots tenen el seu moment i pes a la trama. A cada capítol, una cara de la cinta de casset està destinada a un dels estudiants de l’institut.

9 Perquè si ets pare, t’interessa. Pocs pares saben realment què els passa, als seus fills a l’institut, què els preocupa, què els afecta de l’entorn on viuen. 13 Reasons Why parla de com els adolescents del segle XXI, marcats per les xarxes socials, s’han d’afrontar al masclisme, el suïcidi, el bullying… i de com els pares són incapaços de veure-ho.

10

Per la BSO. Joy Division, The Cure, Echo & The Bunnymen, The Kills, The Stand… tots aquests i més formen una banda sonora que destaca pels temes grisos. Ah, i naturalment, Selena Gómez es reserva el tema principal de la sèrie.

11

Pel paper que juguen els instituts. Sí, els jovens han de venir educats de casa i a l’institut se’ls ensenya. Però aquesta tasca tan difícil —i aquí trenco una llança a favor d’aquest col·lectiu que són els mestres i professors— no ha de ser només d’ensenyar qui eren els reis Catòlics o com fer una derivada. Els joves, que passen una gran part del seu temps dins dels recintes escolars, han de poder disposar d’eines per quan es troben en situacions a les quals els costa molt enfrontar-se.

12

Una sèrie per a adolescents ben feta. Ja hem dit al tercer punt que McCarthy es va fer càrrec de la direcció dels primers dos capítols amb la intenció de crear una sèrie d’adolescents i per a adolescents ben feta, i realment ell i els altres directors ho han aconseguit.

13

Tot té conseqüències. O el que és el mateix, la gota que fa vessar el got. La història recorre 13 accions que fan 13 personatges i que afecten, sempre, la mateixa persona. I la protagonista ho diu: l’efecte papallona. El fet que un grup de tres amics deixi de ser-ho perquè dos d’ells es converteixin en parella, en si mateix, sembla un fet superflu. Però la història ens mostra com aquest fet en genera d’altres que porten al fatídic desenllaç.

 

Autor: Jordi Taulats

Dissenyador d'El Punt Avui i encarregat de controlar aquesta patoleia de Bastards