Menú de navegació+

Estem tots vigilats, i què?

Publicat el 18 maig, 2017 per a Sèries |

A+ | a-

Fa poques setmanes, a la feina ens van fer un explicació sobre el món cíber, que inclou l’assetjament, l’espionatge, el robatori de dades, que se’n fa de tot el que ens agafen, etc. Quan va acabar la xerrada amb l’expert em vaig reafirmar que no existeixen secrets a la xarxa. Tot el que pengem i enviem ho espia algú, encara que potser no a nivell micro, perquè la meva vida deu importar a poca gent, però sí a un nivell superior i complex que agafa tota la informació que anem deixant a la xarxa per utilitzar-la com bonament els plagui. Per tant, sabent això ja no hem de patir. Ho acceptem i fem el que ens roti. Snowden ja ens va avisar i les noves sèries sobre informàtica i atacs com Mr. Robot ens ho recorden, juntament amb l’allau de documentals, programes de televisió i xerrades com la que ens van fer a la feina. Però nosaltres continuem igual, sense pensar que ens pugui passar res de dolent.

Ens n’alertava Irwin Winkler l’any 1995 amb The Net, la pel·lícula que va donar a conèixer Sandra Bullock i que explicava la història d’una noia que perdia tota la seva identitat quan li robaven la informació que hi havia a la xarxa i no podia demostrar qui era en realitat. Han passat més de 20 anys i no ha canviat gaire res, les coses són més avançades tecnològicament però continuem en perill. Això és el que li passa al protagonista de You Are Wanted, quan veu que la seva vida ha estat manipulada i tot indica que és un terrorista que prepara un atemptat a Berlín. Aquesta és la informació que tens a priori abans de mirar la sèrie, per mi una premissa equivocada per a tots aquells que no saben si donar-hi una oportunitat. L’argument no és gaire original i fa la sensació que anirà repetint esquemes ja vistos tant a la televisió com al cinema. Per sort la sèrie d’Amazon interpretada i codirigida per Matthias Scheweighofer és més viva i flexible, capaç de fer girs a la història i eliminar personatges que semblarien imprescindibles.Tots vosaltres, com a bons bastards, deveu recordar la darrera temporada de Black Mirror, el capítol Shut up and Dance, explicava una xarxa d’extorsionadors que actuaven fent xantatge de tot allò que tenim penjat i que no volem que se sàpiga.

You Are Wanted barreja tots aquests elements: els secrets, la manipulació de la informació, la seguretat inventada pels poders fàctics, l’ús de les nostres dades, la conspiració i el terrorisme. Per tant, tenim moltes excuses per fer una ullada a la sèrie, tot i que us aviso, no és fàcil perquè la factoria alemanya és bastant rebuscada; si no, pregunteu-l’hi al bastard Víctor, que fa anys que viu a Bremen i, segons m’han dit, ha canviat molt i per malament des que va haver d’emigrar de Catalunya per motius que ara no venen al cas.

Autor: Jep Soler

L'home de pes dels Bastards. Nyerro. Tot depen.