Menú de navegació+

Qui és qui a ‘American Gods’

Publicat el 23 maig, 2017 per a Sèries |

A+ | a-

La nova sèrie de Starz, que podem veure, subtitulada en català, a través d’Amazon Prime Video, American Gods, és la nova creació de dos déus de la televisió, Michael Green (un dels guionistes de la propera Blade Runner 2049), i Bryan Fuller (creador de la sèrie Hannibal i de la futura Star Trek: Discovery). American Gods és una road movie (o hauria de dir una road serie?) que explica la història de com Shadow, un expresidiari, coneix Mr. Wednesday, un estafador, i de com es veu embolicat en la recerca que fa Mr. Wednesday per reclutar gent per a una guerra imminent entre els antics déus mitològics i els nous déus pagans de la tecnologia.

A primera vista us pot semblar que American Gods no és una sèrie que calgui tenir en compte, però esteu molt equivocats perquè la sèrie respira Bryan Fuller per tots els porus. Si sou fans de la plasticitat d’Hannibal o de l’humor de Pushing DaisiesDead Like Me, no us podeu perdre American Gods. I per tal de facilitar-vos aquest viatge per l’Amèrica de Neil Gaiman, autor del llibre en què es basa la sèrie i un dels guionistes, us faré un Qui és qui dels personatges de la sèrie (compte, aquesta guia pot contenir traces d’algun espòiler, res de gaire importància). Comencem:

Shadow Moon

Actor: Ricky Whittle

Shadow és un exconvicte que surt un dia abans de la presó per anar a l’enterrament de la seva dona, morta en un accident de trànsit. De camí cap a l’enterrament coneix Mr. Wednesday, un estafador misteriós que recluta Shadow com a guardespatlles.

Mr. Wednesday

Déu que representa: Odin
Actor: Ian McShane

L’home responsable de tot això, Mr. Wednesday, és la figura misteriosa que contracta Shadow perquè l’acompanyi com a guardaespatlles en el seu viatge per reclutar els déus clàssics per a la guerra contra els déus de la nova generació. Igual que l’antic déu nòrdic Odin, Mr. Wednesday utilitza la saviesa i el seu encant per seduir els que l’envolten perquè facin la seva voluntat. El nom de Mr. Wednesday prové del dia de la setmana, ja que etimològicament en anglès vol dir el dia d’Odin.

Mad Sweeney

Déu que representa: Buile Suibhne
Actor: Pablo Schreiber

Els orígens de Mad Sweeney són a la mitologia irlandesa i la història de Buile Shuibhne, la història d’un rei embogit per la maledicció del monjo Rónán. La seva història s’ajusta a la de molts immigrants irlandesos que es van establir als Estats Units, i com, després d’haver estat al país milers d’anys, encara juga amb molts estereotips del que és ser irlandès: un consum excessiu d’alcohol, ser un malparlat, ser pèl-roig i que li agrada barallar-se amb la gent.

Bilquis

Déu que representa: Queen of Sheba
Actriu: Yetide Badaki

Bilquis és un antic déu de l’amor, i possiblement representa la reina de Saba. Sense culte propi s’ha convertit en una prostituta a Amèrica, tenint l’amor i els cossos dels homes com un tribut. La història bíblica de la reina de Saba visitant el rei Salomó és relativament ben coneguda, però empal·lideix en comparació amb les històries que s’expliquen a Etiòpia i Aràbia, on és tinguda per un jinn, uns ésser amorals, no necessàriament malignes, que solen ser bromistes i engalipadors en les seves formes més benignes de comportament. Però Bilquis no és d’aquesta mena. Bilquis necessita l’adoració dels homes i per això te molts perfils a les xarxes socials, per atraure homes, seduir-los, que aquests l’adorin i, literalment, empassar-se’ls amb el cony.

Low Key Lyesmith

Déu que representa: Loky
Actor: Jonathan Tucker

Low Key (que fonèticament sona igual que Loky) és el company de Shadow a la presó i, si ens fixem en les tradicions i llegendes nòrdiques, és el germà d’Odín (no, no és el germà de Thor com fan creure els de Marvel). Tot i que en aquesta primera temporada no tindrà gaire pes, a la segona Fuller i Green l’hi donaran més protagonisme.

Czernobog

Déu que representa: Czernobog
Actor: Peter Stormare

Czernobog (que vol dir déu negre) és el déu eslau de la foscor i el mal i és el germà bessó de Bielebog (déu blanc), el déu eslau de la llum i el sol, a qui troba a faltar. La seva anterior ocupació era com a picador en un escorxador, on matava vaques amb el seu martell. És el primer déu que recluta Mr. Wednesday, però no sense dificultats: acceptarà ajudar-lo sempre que Shadow el guanyi a les dames. Si Shadow perd, Czernobog matarà Shadow amb el seu martell.

Zorya Vechernyaya

Déu que representa: the Evening Star
Actriu: Cloris Leachman

Czernobog viu amb les germanes Zorya, procedents de les llegendes eslaves, i són les filles del déu sol. Cada nit, Zorya Vechernyaya tanca les portes quan el seu pare torna a casa amb el carro. Actualment ella i les seves germanes subsisteixen a base d’endevinar el futur. Abans del sopar, s’ofereix per demostrar el seu talent mitjançant la lectura dels pòsits de cafè de Shadow. Una mirada d’horror creua la cara quan els llegeix, però es recupera ràpidament. «Tindràs una llarga vida i un final feliç», li diu. Com diu Mr. Wednesday, Zorya Vechernyaya és la millor vident perquè és qui diu les millors mentides.

Zorya Utrennyaya

Déu que representa: the Morning Star
Actriu: Martha Kelly

Segons la llegenda, Zorya Utrennyaya ha d’obrir les portes del seu pare, el sol, cada matí. També ha de protegir els guerrers durant la batalla i salvar-los de la mort.  

Zorya Polunochnaya

Déu que representa: the Midnight Star
Actriu: Erika Kaar

La germana petita de les Zorya és, en realitat una invenció de Neil Gaiman. Es diu així per la cançó d’Iggy Pop Sister Midnight. Literalment, dona la lluna a Shadow, tot i que l’hi dona en un somni.  

Jacquel

Déu que representa: Anubis
Actor: Chris Obi

Jacquel és la versió d’Anubis a American Gods, el déu de la vida futura, i el seu nom fa referència al fet que Anubis era representat, a la mitologia egípcia, amb la forma d’un xacal. A banda de la seva feina terrenal, que és la de dirigir una funerària, juntament amb el seu soci Ibis, també s’apareix per guiar els creients morts cap a l’immens regne desèrtic dels morts.

Mr. Ibis

Déu que representa: Thot
Actor: Demore Barnes

En la mitologia egípcia, Thot és el déu de la saviesa, representat com un ocell ibis o un babuí. És l’inventor del calendari de 365 dies, de l’escriptura i del llenguatge. És el primer déu que veiem a la sèrie i responsable de les petites històries introductòries que hi ha a cada capítol (o gairebé), i que expliquen com els déus arriben a Amèrica.

Ibrahim bin Irem

Déu que representa: Ifrit
Actor: Mousa Kraish

Els ifrits són la segona classe més poderosa dels genis (o jinns), mig humans, mig dimonis. Hi ha cinc classes de genis: Marid, l’Ifrit (o Afrit), el Dimoni, el Jinn i el Jann. Van ser creats a partir de foc. Són mortals, tot i que tenen una vida molt llarga. Poden ser invisibles o canviar de forma a voluntat, com en aquest cas, que adopta la forma d’un taxista per robar-li l’energia a un client mentre follen. Poden ser controlats per mitjà d’un objecte (igual que la làmpara meravellosa d’Aladí) i convertir-se així en esclaus de qui posseeixi l’objecte.

Mr. Nancy

Déu que representa: Anansi

Actor: Orlando Jones

En la mitologia aixanti Anansi és un dels déus més importants i famosos. És un heroi de la cultura, que actua en benefici de Nyame (el seu pare, el déu del cel) i porta la pluja per apagar focs. La paraula anansi és del poble Akan i significa aranya. És per això que en el segon capítol d’American Gods veiem com un esclau parla a una aranya i, moments més tard, apareix Mr. Nancy vestit amb els mateixos colors que l’aranya. És el millor amic de Mr. Wednesday i, igual que ell, és un estafador i li agrada explicar contes.

Easter

Déu que representa: Ostara
Actor: Kristin Chenoweth

Easter és la representació de la deesa Eostre o, com és més coneguda actualment, Pasqua. En la cultura germànica Eostre és la divinitat de la fertilitat a la primavera. Tot i que a diferència dels altres déus, Easter encara se sent adorada, no està del tot contenta perquè la gent para més atenció a les frivolitats de la festa de Pasqua que no pas a l’adoració d’ella.

Jesus

Déu que representa: Jesús
Actor: Jeremy Davies

Naturalment no podia faltar el déu més famós i adorat en l’actualitat. Tot i que Jesús sempre ha estat generós a l’hora de compartir la seva festivitat amb els altres déus, nota que Easter te un problema amb ell, ja que Easter té la sensació que Jesús li va robar el seu dia quan va ressuscitar, el que actualment coneixem com diumenge de Pasqua.

Vulcan

Déu que representa: Vulcà
Actor: Corbin Bernsen

Un altre dels antics déus que no apareix a la novel·la. En la mitologia romana, Vulcà és el déu del foc i dels metalls, fill de Juno i marit de Venus. Era déu del foc i dels volcans, forjador del ferro i creador d’art, armes i armadures per a déus i herois. Avui en dia, Vulcan, un dels aliats més antics de Mr. Wednesday, s’ha creat una vida còmoda als pobles i ciutats amb grans tradicions de fabricació d’acer. Actualment té molt poca relació amb les armes, però tenir de part  teva el déu de les armes, en els temps moderns, fa molt de respecte.

Technical Boy

Déu que representa: les noves tecnologies
Actor: Bruce Langley

Technical Boy és la personificació d’internet, els ordinadors i la tecnologia en general. Aquest mil·lennista de cara pàl·lida és un dels nous déus a qui Mr. Wednesday i els seus col·legues odien, sentiment que és recíproc. És un nou déu vist amb menyspreu pels altres nous déus, però que s’ha convertit en un dels més poderosos gràcies al fet que la humanitat adora tot allò que representa. La seva missió: eliminar, com si fossin virus informàtics, els antics déus.

Media

Déu que representa: la fama
Actriu: Gillian Anderson

Media és una altra de les noves divinitats. Representa els mitjans i la fama fàcil. A la sèrie s’apareix a Shadow a través d’una televisió i amb la forma de Lucy Ricardo de la sèrie I Love Lucy. A diferència de Technical Boy, Media fa servir un argument bastant raonable sobre com el seu bàndol és clarament el favorit per guanyar la guerra que s’acosta. «Mira-ho d’aquesta manera, Shadow: som el que ve. Ja som aquí. Som cotxes autoconduits i som les impressores 3-D. I el teu cap continua venent taronges al lateral de la carretera i ni tant sols són ecològiques».

Mr. World

Déu que representa: la globalització
Actor: Crispin Glover

Mr World és part d’un equip que inclou Mr. Town, Mr. Wood i Mr. Stone i que representen les conspiracions i la paranoia d’Amèrica. Amb vestits negres a l’estil del govern o la troika, són els líders dels nous déus, enviats per fer front a Shadow.

 

Aquest és un intent d’ajudar-vos a conèixer i entendre més bé de què va American Gods, però el millor que podeu fer és veure aquesta sèrie, ni que sigui perquè Amazon la subtitula en català i fer país!

Autor: Jordi Taulats

Dissenyador d'El Punt Avui i encarregat de controlar aquesta patoleia de Bastards