Hi ha deu pel·lícules nominades als Oscar –una cosa que no succeïa des de l’any 1944– i cinc directors. Però tot sembla cosa de dos: Avatar contra En tierra hostil, o el que és el mateix: James Cameron versus Kathryn Bigelow.
Amb nou nominacions cadascuna, la majoria d’elles en les categories principals, la batalla per aconseguir les estatuetes més preuades està servida. Aquesta nit (ben entrada la matinada a casa nostra), i a mesura que es vagin obrint els sobres, el secret més ben guardat serà revelat.
D’una banda, la pel·lícula més taquillera de tots els temps, una superproducció que, amb l’excusa del reformat 3D, aposta sense coartades pel pur divertiment. De l’altra, una producció més modesta, de pressupost independent (pel context cinematogràfic nord-americà), un thriller bèl·lic ambientat a l’Iraq –es podria tractar, però, de qualsevol altra guerra moderna– d’argument minimalista però discurs profund. Dues filosofies diferents enfrontades per decisió dels acadèmics de Hollywood, que el capritx de l’atzar ha fet que siguin dirigides per una exparella (ben avinguda, tot s’ha de dir).
Avatar parteix com a principal favorita. És el cavall guanyador a totes les travesses del públic, però s’ha de veure si li pot anar en contra el fet que Cameron ja va batre tots els rècords d’estatuetes daurades per una pel·lícula (11 de 14), amb el seu anterior film, Titanic, Això, i que els votants siguin especialistes en cada categoria…
I, pel que fa a la resta de candidats? Tarantino i els seus Malditos bastardos ho tenen pelut, a excepció de l’austríac Christoph Waltz, que té moltes possibilitats (i merescudes) pel seu treball interpretatiu en un paper secundari. També el jove Jason Reitman podria causar sensació amb Up in the air, malgrat que a Hollywood les comèdies, ni que siguin tan amargues com aquesta, no solen acaparar gaires premis.
I el millor actor és…?
Amb tot, l’atenció de la nit no només recaurà en les pel·lícules i els directors. A la categoria de millor actor, serà molt interessant veure com acabarà el duel a cinc bandes, molt disputat aquest any. Tothom creu que Jeff Bridges, després de cinc intents, pot aixecar l’Oscar pel seu paper de llegenda country crepuscular a Crazy heart. Però, per què no Colin Firth i el seu contingut treball interpretatiu a Un hombre soltero? Això amb el permís del simpàtic de George Clooney (d’altra banda esplèndid a Up in the air) i del veterà Morgan Freeman, com a creïble Nelson Mandela a Invictus (ja se sap que els biopic solen obtenir recompensa).
I la millor actriu?
Tot el món es pregunta si Sandra Bullock (sí, està nominada) s’emportarà el premi a la millor actriu pel seu paper de mare adoptiva en una de les produccions de més èxit taquiller als EUA, The blind sight. O si l’actriu més nominada a la història, Meryl Streep (Julie y Julia), candidata en 16 ocasions (de les quals ha guanyat dues), donarà gaires opcions a la resta de candidates, entre les quals també destaquen les joves Carey Mulligan (An education) i Gabourey Sidibe (Precious).
Quant als papers secundaris femenins, Penélope Cruz i els seus sensuals números musicals a Nine poden reportar-li el seu segon Oscar. De tota manera, tothom aposta per Mo’Nique (Precious), actriu que ha recollit tots els guardons previs a la ruta dels Oscar.
Pel·lícules estrangeres
Finalment, pel que fa a l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa, tothom estarà pendent de si la coproducció catalana La teta asustada, que es presenta per Perú, podrà arravatar el premi a la gran aspirant, La cinta blanca, de Michael Haneke. I és que el film alemany no para d’acaparar premis arreu. Entre els més destacats, la Palma d’Or de Canes i el Globus d’Or a la millor pel·lícula estrangera. L’Oscar, no cal dir-ho, seria el colofó a l’èxit d’aquesta pel·lícula pertorbadora que descriu la implantació de la llavor del mal en un poble de l’Alemanya rural prenazi.
Autor: Jordi Camps
Els Bastards m'acusen de Cahierista. Però jo només combrego amb un Déu, Cronenberg, i a una religió, la Nova Carn