- @vadorgarbos: El divendres 30 de març del 2012 s’haurà estrenat, per fi, als cinemes de Catalunya el film El Bulli: Cooking in progress, del realitzador alemany Gereon Wetzel. El documental va ser rodat mesos abans del 30 de juliol del 2011, quan El Bulli Restaurant va tancar definitivament les portes, per renéixer com El Bulli Foundation després d’una metamorfosi que culminarà el 2014.
- @ferranadria: La pel·lícula va ser estrenada l’estiu passat a Nova York, amb èxit de públic i de crítica. Ha estat estrenada a 18 països. I també ha estat un èxit a Alemanya, Àustria, França i el Japó.
- @ferranadria: A l’Estat espanyol va ser estrenada a la secció Culinary Zinema: Cinema i Gastronomia del Festival Internacional de Cinema de Donostia.
- @vadorgarbos: El cartell és impactant i té l’estètica pop-art que tant us agrada a El Bulli. Fa tant de temps que el vaig veure que pensava que ja era estrenada.
- @ferranadria: No la podíem estrenar l’estiu del 2011, tot just acabats de tancar. Ja hi havia massa histèria al voltant d’El Bulli.
- @ferranadria: Estem saturats de Bulli: l’exposició al Palau Robert, el Documenting documenta, L’últim vals, el Catàleg audiovisual (una sèrie de nou capítols), més la versió en llarmetratge elBulli, historia de un sueño. La película, el reportatge Un dia en elBulli. Calia respirar.
- @vadorgarbos: Flipo amb la quantitat d’hores de material audiovisual que hi ha. El pac de DVD del catàleg posa: 709 minuts.
- @ferranadria: I a més, et diré que les eines audiovisuals s’han de veure en conjunt, perquè fan una aportació global a l’estudi d’ El Bulli.
- @ferranadria: Un dia en elBulli parla de la producció. Dokumenting documenta del feed-back de la gent amb relació a la creació, és la part més cultureta.
- @ferranadria: L’últim vals parla de les emocions de l’últim dia i la sèrie elBulli, historia de un sueño, és el catàleg audiovisual.
- @ferranadria: La sèrie elBulli, historia de un sueño. Catálogo audiovisual 1963-2009 és una meravella i no hi ha res semblant al món. Ara només s’ha vist per TVE i en farem el llançament mundial a partir del 2014, quan obrirà El Bulli Foundation.
- @ferranadria: El material audiovisual més els nostres llibres, en què hi ha tota la feina catalogada, permet estudiar El Bulli sense estar obert.
- @vadorgarbos: El Bulli és el restaurant més estudiable de la història.
- @ferranadria: Hi ha 15 hores editades de material audiovisual i una quarantena de llibres.
- @ferranadria: Vam començar a editar-ho i a publicar-ho tot per criteris econòmics i ara és el més important que hem fet.
- @vadorgarbos: El proper pas és penjar-ho tot a internet.
- @ferranadria: En cinc anys tota la nostra obra es trobarà a la Bullipedia, la Viquipèdia professional de l’alta cuina.
- @vadorgarbos: Tot plegat permet estudiar El Bulli sense haver-hi estat mai!!!
- @ferranadria: En sabríem molt més i se’ls recordaria més, si tios tan importants per a la història de la cuina com Frédy Girardet i Joël Robuchon tinguessin material audiovisual com el d’El Bulli.
- @vadorgarbos: S’insisteix molt que El Bulli: Cooking in progress, de Gereon Wetzel, tracta del procés creatiu.
- @ferranadria: Hi ha molts documentals sobre filosofia. Aquest de Gereon Wetzel és més pragmàtic que filosòfic. El Bulli: Cooking in progress, de Gereon Wetzel, no és documental de cuina és una eina molt guapa sobre la creativitat. Explicar la creativitat és difícil i Gereon Wetzel ho aconsegueix.
- @ferranadria: A El Bulli: Cooking in progress, de Gereon Wetzel, desmitifiquem el tema de la creativitat.
- @vadorgarbos: Com Picasso, la inspiració us enxampa sempre treballant.
- @ferranadria: No es veu com vénen les idees, perquè això no es grava.
- @ferranadria: Per no intoxicar no es veu la creació d’idees, es veu com es plasmen, com es desenvolupa la part creativa del menú d’una nova temporada. Partim de les idees que has de treballar i de portar a la pràctica.
- @ferranadria: Gereon Wetzel ensenya que som un equip. És un documental intens i maco, rodat sense guió ni micros a la solapa.
- @vadorgarbos: Hi vas tenir alguna mena d’intervenció?
- @ferranadria: El Bulli: Cooking in progress és la pel·li del director. Aquí no vaig influir en res. És la seva obra.
- @vadorgarbos: Hi ha prou material per organitzar un cicle audiovisual sobre Ferran Adrià.
- @ferranadria: Al Palau Robert ja es farà un cicle amb tot el material audiovisual d’El Bulli: Cooking in progress, Documenting documenta, Un dia en elBulli, L’últim vals i elBulli, historia de un sueño. La película, que és la versió de 154 minuts de la sèrie Catàleg audiovisual 1963-2009.
- @vadorgarbos: El Palau Robert és el marc de l’exposició Ferran Adrià i El Bulli. Risc, llibertat i creativitat des del febrer del 2012 fins al diumenge 3 de febrer del 2013.
- @vadorgarbos: Tenim encara una altra pel·lícula pendent sobre Ferran Adrià. De ficció, rodada a Hollywood. El productor nord-americà Jeff Kleeman vol portar la història d’elBulli al cinema.
- @vadorgarbos: Jeff Kleeman havia estudiat cuina a Cordon Bleu. Parteix del llibre de la periodista i corresponsal de la revista Time a l’Estat espanyol @LisaAbend [A season in he kitchen at Ferran Adria’s El Bulli. The sorcerer’s apprentices, Una temporada a la cuina d’El Bulli de Ferran Adrià. Els aprenents de bruixot].
- @ferranadria: Sobre el projecte de Hollywood sobre elBulli, n’estic a l’espera. Tinc ganes de veure-la, però encara n’estan refent el guió. Es preveu estrenar el 2016 o el 2017 i tindrà un pressupost de 40 milions d’euros. No serà fàcil.
- @vadorgarbos: T’agraden els documentals i t’ha agradat dir-hi la teva en tots els que s’han fet sobre El Bulli.
- @ferranadria: Sobre la meva experiència amb el cinema puc dir que n’he après molt sobre documentals amb en @VicençAsensio, de @Visual13, amb en David Pujol, director del Catàleg i del Dokumenting, i amb el Francesc Met Guillamet, l’home que ha fotografiat tots els plats d’El Bulli i que ha marcat un nou estil en la foto de cuina.
- @ferranadria: També participo en el documental La cocina como arma social, de Gastón Acurio, un cuiner que és un fenomen de masses, social i polític al Perú.
- @vadorgarbos: Tens una relació extraordinària amb Robert de Niro, amb qui us vau veure l’any passat quan rodava a BCN. Precisament, De Niro és protagonista d’una de les pel·lícules destacades que més t’agraden.
- @ferranadria: El cazador i Apocalipsy now són més que cinema. Les coses excepcionals passen poc, i n’hi ha pocs que poden fer un cinema extraordinari.
- @ferranadria: Sóc dels que va al cinema, a tres sessions en un dia. M’encanta el cinema, sempre que sigui ben fet. M’encanta Tarantino. I m’ha agradat The artist.
- @ferranadria: Observo el cinema com a procés creatiu i percebo que, cada vegada, en el bon cinema, hi ha menys cinema en el sentit clàssic i hi ha més una altra cosa.
- @ferranadria: Crec que com més puja el nivell del cinema més ens acostem al videoart.
- @vadorgarbos: S’han fet força pel·lícules sobre cuina i algunes de passades de voltes, com Delicatessen o La grande bouffe. I sovint amb un punt discurs moral. D’alta cuina…
- @ferranadria: No hi ha cap bona pel·lícula sobre l’alta cuina. El millor que s’ha fet és Ratatouille. La cuina era perfecta. Amb personatges reals és difícil fer-ho; ho és tant que es nota que els actors no són cuiners per molt que s’hi esforcin.
- @ferranadria: Como agua para chocolate o El festín de Babette són maques, però el tema no és l’alta cuina ni la creativitat. La gran pel·lícula sobre l’alta cuina està per fer.
Foto de l’encapçalament: MANEL LLADÓ
Autor: Vador Garcia Arbós
Sóc periodista, i punt. Voldria ser vegetarià, però m'agraden massa els embotits, la cansalada i el pernil! I I avui confesso que sóc trekkie, estaferm de Besalú.
- Web: http://www.7canibales.com/
- Twitter: https://twitter.com/Vadorgarbos
- Facebook: https://www.facebook.com/vadorgarbos