El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

De vacances……

Hola Envinats,

Aquestes vacanes, aprofitant la meva visita a l’illa de Tenerife, vaig tenir l’ocasió de deixar-me caure per “La casa del vino La Baranda”. Es tracta d’una hisenda canaria del segle XVII, destinada a la promoció dels vins de qualitat de l’illa i que inclou el museu insular de la vinya i el vi de Tenerife. Ah! També s’hi troba el museu de la mel, però ho deixarem estar, a no ser que les abelles últimament hagin aprés a fer vi.

La casa es preciosa, i la veritat es que han aconseguit crear un espai molt acollidor. El museu està molt ben decorat i, anem al que interessa, hi tenen una bodega amb totes les referències de l’illa, com no podria ser d’altre manera, i una sala de tast espaiosa, acollidora i atesa per un personal atent i professional que fa que et sembli que estàs tastant vins molt millors del que realment son, cal confessar-ho.

Dels vins de l’illa no es que es puguin dir meravelles però, tenint en compte que es tracta d’una illa petita i on en recòrrer pocs kilometres, pots passar d’estar arrant de mar als més de 3.000 metres d’altitud, ens trobem amb una diversitat poc freqüent en altres llocs. Això i la seva situació geogràfica, fa que en aquesta petita illa s’hi trobin més de 22 microclimes diferents que també contribueixen a aquesta proliferació vinícola que està dividida en 5 DO (Déu n’hi dó per una illa tant petita.

Evidentment vaig acabar a la sala de tast deixant-me recomanar pel personal de la casa, donada la meva total desconeixença dels seus vins, i he de confessar que em van sorprendre gratament.

Tajinaste 2007: Jove negre, varietal de Listán Negre. DO Valle de la Orotava. Color cirera intens, aroma de fruita madura i pedra seca. Saboròs en boca, amb cert volum i fruitòs. Equilibrat.

Carbajales 2007: Negre amb criança de 4 mesos en botes de roure francès. Cupatge de Listán Negre i Cabernet Sauvignon. Color cirera brillant de capa mitja. Roure molt ben integrat amb la fruita, tanins suaus. Fruitòs i amb una pas per boca molt elegant i suau. El que em va sorprendre més era el seu color, gens propi de vins elaborats amb Cabernet. Suposo que era donat per una maceració més aviat curta

Viña Norte 2007: Blanc de fermentació en fusta. 100% Listán Blanco. Color groc pàl·lid. Aromes a fruites tropicals, cítrics. En boca es fruitòs i equilibrat. Una persona al tastar-lo va dir: “Em recorda al cava”. Sense més comentaris.

Bé, com a comiat destacaré un fet: Els vins canaris son uns grans desconeguts per a la inmensa majoria de consumidors de vi de la península, el que vol dir que quasi tota la producció es ven a les illes. Es evident que els el·laboradors s’hauran d’esforçar per oferir tipicitat i diferenciació dels seus vins per a poder introduir-se en el mercat nacional i estranger. I per això tenen un marc incomparable com son els seus terrenys volcánics, que donen als seus vins característiques úniques.

Una recomanació: No deixeu mai de tastar les joies enològiques dels llocs on aneu. Totes valen la pena!

Salut i Bon Vi !
Carles Ovide.